Liepke Scheepstra

1994

Liepke Scheepstra, geboren op 1 november 1918 te Lioessens, overleden op 15 september 2002 te Amersfoort, hij was toen 83 jaar oud, begraven te Schiermonnikoog, zoon van Jitze Scheepstra en Sjoukje Dijkstra. Gehuwd met Frouwke Dijk.


Liepke Scheepstra was een belangrijke Nederlandse verzetsman. Zijn schuilnaam in de illegaliteit was eerst Gjalt, later Jelt. Om veiligheidsredenen is dat naderhand weer veranderd in Bob. Onder deze laatste schuilnaam is Scheepstra het meest bekend gebleven.

Hij heeft zijn bekendheid vooral te danken aan zijn betrokkenheid bij twee overvallen waarbij verzetsmensen uit ‘de Koepel’ en uit het ‘Huis van Bewaring’ in Arnhem werden bevrijd. Tijdens de eerste operatie herkreeg dominee Fredrik Slomp (‘Frits de Zwerver’ of ‘Ome Frits’, grondlegger van de Landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers), die vast zat in ‘de Koepel’, de vrijheid. Tijdens de tweede actie werden maar liefst 54 illegale werkers uit het ‘Huis van Bewaring’ gehaald. Als leider van de Landelijke Knokploeg Oost was Scheepstra degene die beide acties aanstuurde.

Bron en lees verder: www.go2war2.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.