Meinsma, Ernst

Ernst Meinsma, (landbouwer) geboren op 4 maart 1889 te Nes, overleden op 22 januari 1945 te Dokkum, zoon van Jan Boers Meinsma en Wytske Tamsma. Gehuwd met Dieuwke van der Wagen


In het bestuur van de Friese Mij van Landbouw zat vicevoorzitter Ernst Meinsma van Nes. Meinsma's boerderij was tijdens de oorlog een centrum van de illegaliteit.

De boerderij diende als wapenopslagplaats en de leiding van de illegaliteit zat er. In december 1944 werd Meinsma gearresteerd en in januari 1945 werd hij bij Dokkum bij wijze van represaille met vele anderen neergeschoten. Het betrof een vergelding voor een overval van de illegaliteit bij Valom. Meinsma heeft een vreselijke tijd gehad tijdens zijn gevangenschap.

In zijn boerderij werden wapens verborgen, die afkomstig waren van het dropping-terrein bij Aalsum. Op 8 december 1944 deed de Grenzschutz uit Oostmahorn huiszoeking op de hoeve, waarbij een radiotoestel werd aangetroffen. Meinsma moest mee en werd naar Leeuwarden gebracht, waar hij aan een zwaar verhoord werd onderworpen.

Op 22 januari 1945 werd hij met 19 anderen aan de Woudweg bij Dokkum gefusilleerd, als represaille voor de liquidatie van de Duitse SD’er Jakob Maus en diens Belgische chauffeur Raoul de Keuckelaere te De Valom Oorspronkelijk begraven te Dokkum en later herbegraven op de bijzondere begraafplaats te Nes.

Afdruk van de heer Ernst Meinsma (zie reactie)

Reactie plaatsen

Reacties

Ernst Meinsma
een jaar geleden

Het nieuwe straatnaambord is met paal en al gestolen.

Ernst Meinsma
een jaar geleden

Het bordje ‘Meinsmawei’ is door de gemeente Noardeast-Frylân vervangen. Het nieuwe straatnaambord heeft een onderschrift.
Voor het historisch besef.