Voordewind, Hendrik

Oud-commissaris Hendrik Voordewind.

Hendrik Voordewind (Leeuwarden, 5 augustus 1887 – Amsterdam, 20 december 1972) was commissaris van politie te Amsterdam.

Tijdens de bezettingsperiode heeft hij vanuit zijn functie op het hoofdbureau veel hulp kunnen verlenen aan verzetsgroepen, waaronder die van Gerrit van der Veen. Na de oorlog stond hij op de nominatie Hoofdcommissaris van Amsterdam te worden, maar dat weigerde hij. Hij keerde terug naar de Warmoesstraat.

Het ‘Gouden Hûske' aan het Zuidvliet, waarin commissaris Voordewind, geboren werd.

● Commissaris van politie te Amsterdam.

Tijdens de oorlog is Voordewind een hoge politiebaas in Amsterdam, hij leidt bureau Warmoesstraat en wordt door de Duitsers gedoogd want hij werkte mee, zo gaat het verhaal. Maar de werkelijkheid ligt iets genuanceerder. Voordewind zou volgens teruggevonden documenten gezien worden als tegenwerker en is ook op transport gezet, op het eind van de oorlog.

Hij zou het verzet ter wille zijn geweest en naar verluidt was hij bevriend met een van de grootste Amsterdamse verzetshelden, Gerrit van der Veen. Hij overleefde de oorlog en keerde terug op zijn post van voor de oorlog, hoofd bureau Warmoesstraat. Hij wilde geen hoofdcommissaris worden.

Later verschenen er boekjes 'de commissaris vertelt'. Die commissaris was dus Hendrik Voordewind.

Bron: www.dedokwerker.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.