Berg van der Vlis, Cornelia Johanna van den

Cornelia van den Berg van der Vlis, (schuilnaam Annie Westland) geboren op 28 oktober 1892 te Den Haag, overleden op 8 september 1944, lid van de OD en ter dood veroordeeld tijdens het 2e OD proces. Haar man werd gefusilleerd op 29 juli 1943.

Cornelia was nauw betrokken bij de illegale activiteiten van de OD en werd op 6 maart eveneens gearresteerd. Na twee weken Oranjehotel werd ze in vrijheid gesteld, maar gedwongen Den Haag te verlaten. Ze vestigde zich in Leeuwarden aan de Verstolkstraat 2. Zij werkte hier niet alleen voor de OD, maar ook voor de LO, waar zij koeriersdiensten verrichtte en later hoofd-koerierster werd. Op 9 augustus 1944 werd zij door verraad van 'Edith' (Miep van Oranje) door de Sipo gearresteerd in de koerierscentrale gevestigd in Huize Liana aan de Oude Gracht in Utrecht.

Zij werd gevangen gehouden in het Huis van Bewaring in Utrecht en werd later overgebracht naar Groningen, waar zij werd verhoord. Zij gaf haar geheimen echter nooit prijs. Op last van SS-Sturmbannführer B.G. Haas, hoofd van de Aussenstelle der Sicherheitspolizei und SD in Groningen werd van den Berg van der Vlis samen met oud marineofficier ds. L. Touwen uit Makkum op 8 september 1944 op de heide bij Vires ten noorden van Assen doodgeschoten. Op 1 februari 1946 werd zij herbegraven in het graf van haar echtgenoot op de Begraafplaats Rusthof in Amersfoort (Vak 12, nr. 138A). Haar werd het Verzetskruis 1940 - 1945 verleend.

Reactie plaatsen

Reacties

Yvonne Liew-On
3 jaar geleden

Wat een ongelooflijk moedige vrouw moet dit zijn geweest. God bless you, Cornelia!