Jong, Hantje de

Hantje de Jong, geboren op 11 maart 1906 te Burgwerd, overleden op 28 oktober 1944 te Rotterdam, zoon van Tjeerd de Jong en Aagje Feitsma

Was een Nederlandse predikant van de gereformeerde kerk in Rotterdam-Charlois (1941-1944) en verzetsstrijder.

Hantje de Jong

Hantje was actief betrokken bij de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO), de illegale Antirevolutionaire Partij en de Albrechtgroep. De Jong werd eind oktober 1944 door de Waffen-SS gefusilleerd.

Verzetsstrijder ds. Hantje de Jong uit Hemert bij Burgwerd.

Hantje de Jong werd geboren op 11 maart 1906 als zoon van een boer. Hij doorliep het Gereformeerd Gymnasium te Leeuwarden en studeerde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Van 1932 tot 1935 was hij hulpprediker in Voorburg, vervolgens stond hij als predikant van de gereformeerde gemeente in Hoek van Holland, dat hij in 1941 verliet na het aannemen van een beroep in Rotterdam-Charlois. Zijn intensief illegaal werk werd hem in oktober 1944 noodlottig.

Op donderdag de 26ste van die maand kraakten 20 K.P.'ers het hoofdbureau van politie in Rotterdam en bevrijdden 46 gevangenen uit handen van de S.D. Diezelfde dag werd een K.P.'er in een auto aangehouden waarbij de Duitsers bleek, dat de papieren niet klopten. Ook werd een wapen in de auto aangetroffen. In een boekje, dat de gevangene bij zich droeg, stond ook de naam van ds. De Jong. Hoewel hij al niet meer thuis woonde en men nog poogde hem te waarschuwen werd hij gearresteerd. De zaterdag daarop is hij met vier vrienden uit het verzet gefusilleerd.

Zie ook: www.hantjedejong.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.