Kiewiet, Jitse

Jitse Kiewiet, geboren op 7 april 1922 te Appelscha, overleden 4 mei 1943 te Appelscha.


Een monument voor Anne de Boer, Jitse Kiewiet en Melle Bruinsma. "Zij bevonden zich hier op 4 mei 1943 op het verkeerde tijdstip en de verkeerde plaats en werden volkomen onschuldig door oorlogsgeweld van het leven beroofd"

Het neerschieten van drie jonge mannen gebeurde direct na de melkstaking van 1943.

In mei 1943 gingen de boeren In staking. Ze leverden geen melk meer aan de fabrieken en veel boeren gooiden de bussen demonstratief leeg in de sloot naast hun boerderij. Het is een belangrijke gebeurtenis geweest, die veel indruk heeft gemaakt op de bezetters. De gevolgen zijn dan ook niet mis geweest.

Het liep slecht af voor enkele jonge mannen die ondanks het afgekondigde samen-scholingsverbod bij elkaar stonden op de Eerste Wijk. Drie van hen werden weggejaagd en op de vlucht neergeschoten.

www.online-begraafplaatsen.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Meijco van Velzen
een jaar geleden

Ik zie op de steen Jitse Kiewiet staan. In de overlijdensakte staat Jitze.

Andrea Kieskamp
4 jaar geleden

Beste beheerder,

Ik ben op zoek naar de bron van de foto hierboven (bij de tekst over Jitse Kiewiet): een boer die tijdens de melkstaking een melkbus leeggooit op het veld. Kunt u me zeggen waar de originele foto zich bevindt? Hij lijkt uit een krant te komen? Ik heb hem nodig voor een tentoonstelling in het Memory Museum in Nijverdal.

Met vriendelijke groet,
Andrea Kieskamp