Plooij, Pieter Anthonie

Foto's van Annelies Wessel: Pieter Anthonie Plooij, (Hij was onderdeel van de 14e Compagnie Pioniers welke gelegerd was in de school aan de Admiraal de Ruyterweg te Dordrecht) gewoond hebbend op de Schans 29 te Lemmer, geboren op 18 september 1917 te Den-Helder, overleden op 20 mei 1940 te Dordrecht. Vlak na de Duitse inval van 1940 raakte Pieter zwaar gewond bij Dordrecht, waaraan hij overleed.


14 C.Pn was het pioniersonderdeel dat onder Groep Kil viel maar binnen het kantonnement Dordrecht was gehuisvest in het schoolgebouw aan de Admiraal de Ruyterweg, nabij de Zeehaven. In de late ochtend van 10 mei kreeg de compagnie bevel van de C-Gr Kil zich weerbaar te handhaven in de sector. Daartoe werd een groep pioniers uitgezonden als voorpost richting de Zeehavenlaan en een andere groep naar de Glazenstraat. Zij kwamen in gevecht met parachutisten van 2./FJR1 en 4./FJR1 die vanaf Amstelwijk op weg waren aansluiting te maken met de parachutisten bij de bruggen over de Oude Maas tussen Zwijndrecht en Dordrecht. Tijdens het gevecht werden drie pioniers gedood of dodelijk gewond. Dat waren de pioniers Plooij, Ridenberg en Uithol.

De soldaat Plooij raakte ernstig gewond, mogelijk door een mortier- of handgranaat. Hij had een weggeschoten kaak en één of meer verwondingen aan de rug. Hij overleed, mogelijk aan complicaties, op 20 mei 1940 in het hospitaal Ziekenverpleging te Dordrecht.

Bron: Zuidfront Holland

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.