Emst, Marinus van

Marinus van Emst, (Boswachter en rijksveldwachter in Appelscha) geboren op 12 januari 1894 te Vierhouten-Nunspeet, overleden op 12 augustus 1944 te Appelscha, zoon van Peter van Emst en Maartje Bossenbroek. Gehuwd met Margje Gorter

Marinus van Emst

Marinus van Emst was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Hij maakte schuilplaatsen voor onderduikers en joden. Ook bracht hij het bos in kaart voor de geallieerde parachutisten die bij Appelscha landden.

In de zomer van 1944 dook Van Emst onder. Toen hij op 12 augustus 1944 zijn jarige vrouw wilde bezoeken werd hij bij een razzia uit zijn huis gehaald en buiten neergeschoten, omdat, naar men zegt hij geen onderduikers of verzetsstrijders had willen aanwijzen. Van Emst werd met twee gevangenen in een overvalwagen gezet en overgebracht naar het huis van de politiecommandant aan de Bruggelaan. Hij werd aan een verhoor onderworpen, maar liet niets los.

Kort daarna werd hij afgevoerd naar de bossen bij camping 'Us Blau Hiem' te Appelscha, waar hij werd doodgeschoten. De twee andere arrestanten werden naar Groningen vervoerd, verhoord en weer vrijgelaten. Van Emst werd op 16 augustus 1944 begraven op de begraafplaats in Nieuw-Appelscha.

Monument voor boswachter Marinus Van Emst

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.