Oberman, Piet

Pieter Gerk Oberman (Piet), geboren op 31 juli 1908 te  Dantumawoude, overleden op 14 november 1972 te Dokkum, houthandelaar en verzetsleider tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zijn schuilnaam luidde Piet Kramer. Half juli 1944 volgde hij Krijn van den Helm en Pieter Wijbenga op als leider van het gewapende verzet van Friesland. In die rol gaf hij onder meer leiding aan de befaamde overval op het Leeuwarder Huis van Bewaring (de Blokhuispoort), op 8 december 1944. Aan de kraak lag een doorwrocht plan ten grondslag dat door Piet Oberman en zijn naaste medewerkers Egbert Bultsma en Willem Stegenga tot in de finesses uitgewerkt. De hele actie kon zo nagenoeg perfect uitgevoerd worden. Op de namiddag van 8 december werden 51 mensen bevrijd door de Friese KP'ers zonder dat er een schot gelost werd. De actie wordt gezien als een van de grootste verzetsdaden uit de Tweede Wereldoorlog.

Bron Wikipedia

Bevrijding gevangenis Leeuwarden.

1940-1945

Ontsnappingen

In de geschiedenis van de gevangenis hebben zich in de loop van tijd meerdere ontsnappingspogingen voorgedaan. Een van de meest spectaculaire ontsnappingen in zijn geschiedenis was de overval door het Nederlandse verzet op 8 december 1944. Er ging een feilloos door Piet Kramer uitgewerkt plan aan vooraf om te voorkomen dat de nabij gelegerde Duitsers werden gealarmeerd. Op de avond van 8 december werden 51 verzetsmensen door hun vrienden van de KP uit de cel bevrijd waarbij niet één schot is gelost. Deze actie wordt gezien als een van de grootste verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De overval is in 1962 verfilmd door Lou de Jong genaamd 'De Overval'. 

Links: Verzetsman Piet Kramer, commandant van de Friese Binnenlandse strijdkrachten in een jeep naast een Canadese militair voor het stadhuis in Dokkum.