Cohen, Jozef Wilhelm Bernard

Jozef Wilhelm Bernard Cohen, Ds. Beroep, Predikant / Lid verzet, geboren op 30 juni 1904 te Amsterdam, overleden op 23 mei 1942 te Dachau, zoon van van Barend Cohen en Elisabeth Polak.

Dominee Jozef Wilhelm Bernard Cohen was van 1935 -1942 predikant van de Hervormde Gemeente in Dokkum. In afkomst en verschijning zoon van het joodse volk. Vanuit zijn geloof en denken kwam hij vurig op voor vrede, recht en menswaardigheid. Hij maakte helder onderscheid tussen de macht van God en de macht van het kwaad. Zo ook in de tweede wereldoorlog. Op 15 juli 1941 hield hij een preek over Handelingen 5: 29 “Men moet God meer gehoorzaam zijn dan de mensen.”

Hij betrok deze tekst op de Duitse bezetter. Dat is hem noodlottig geworden. De predikant werd overgebracht naar het Beierse concentratiekamp Dachau en als man van joodse origine in een van de beruchtste afdelingen geplaatst. Ds. Cohen stierf daar op 23 mei 1942 waar hij werd vergast. Hij werd begraven op het Nederlandse ereveld van het Waldfriedhof te Frankfurt am Main. Zijn echtgenote en drie kinderen hebben de oorlog overleefd.

Dokkum, monument in de N.H. kerk.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.