Elsinga, Tjerk en Folkert

Tjerk Elsinga (Sneek, 20 juni 1903 – Hilversum, 13 november 1990) zoon van Pieter Elsinga en Symentje Grasman. Gehuwd met Reino Leentjes. Hijwas een verzetsman tijdens de Tweede Wereldoorlog en medeoprichter van een anticommunistische inlichtingendienst. 

In april 1943, na de Duitse nederlaag bij Stalingrad, raakte hij betrokken bij de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Kort daarop besloot hij zelf een verzetsgroep op te richten, die naar zijn schuilnaam José werd genoemd. De organisatie hielp Joden en anderen om onder te duiken om zo aan deportatie of de Arbeitseinsatz te ontkomen. Zijn zoon Folkert* werd lid van de Falsificatencentrale. Hij werd gearresteerd, omdat hij een zender in huis had verborgen. Hij is in Kamp Amersfoort gefusilleerd. Bron: Wikipedia

*Folkert Elsinga (Sneek 30 maart 1925 - Leusden 8 maart 1945), alias 'Fok', was een verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog uit Rotterdam en actief lid van de Landelijke Knokploegen. Hij werd gearresteerd op de Mathenesserweg te Rotterdam op 19 december 1944, samen met zijn zuster Marijke en een Engelse marconist als gevolg van het uit-peilen van een daar aanwezige zender. Folkert is naar Amersfoort gebracht en later na de aanslag op Rauter aldaar op 8 maart 1945 gefusilleerd. Op Crooswijk werd het stoffelijk overschot bijgezet.

Elsinga was de oudste zoon van Tjerk Elsinga (‘José’), districtsleider van de L.O. (Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers), en ondanks zijn jeugdige leeftijd een belangrijk medewerker, onder andere voor het vervalsen van persoonsbewijzen, bij de zogenaamde firma CoCo. Te zijner nagedachtenis is in Rotterdam een straat naar hem vernoemd.

TJERK ELSINGA 1903 1990 DOOR J L DE JONGE EN G J VAN DE WAAL
PDF – 2,6 MB 68 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.