Ens, Bouwe van

Bouwe van Ens, (Was veehouder te Nieuwehorne) geboren op 23 maart 1893 te Slijkenburg, overleden 12 april 1945 te Spitsendijk, zoon van Meine van Ens en Wobbegje Pijlman. Gehuwd met Aaltje van Veen

Bouwe van Ens

Hij had in de tweede wereldoorlog een werkzaam aandeel in het verzet. In het boekwerk "Friesland Annis domini 1940-1945" van de hand van Drs. Y.N.Ypema, staat: "H.M. werd opgejaagd en ook zijn medewerker bij de Jodenhulp, Bouwe van Ens uit Nijehorne, liep groot gevaar".

Maar van Ens was een man, die zich alleen verantwoordelijk voelde tegenover God, en deze houding heeft hij tot het zeer bittere einde volgehouden. Ondanks waarschuwingen om te verdwijnen, was hij niet van zins om ook maar één stap voor een Duitser opzij te gaan, en bleef hij waar hij was. Op 23 januari 1945 werd hij gegrepen, naar Crackstate gevoerd en daar op vreselijke wijze mishandeld.

Maar geen naam werd door hem genoemd". In de nacht van 12 op 13 april 1945, luttele uren vóór de bevrijding van Heerenveen, werd hij met Sijbren Sijtsma uit Hemelum onder Terband neergeschoten. Op vrijdag 13 april 1945 werden twee stoffelijke overschotten in een slootwal te Luinjeberd gevonden. Eén slachtoffer werd geïdentificeerd als Bouwe van Ens.

Op verzoek van de Canadezen onderzocht een arts beide lichamen, waarbij zware mishandelingen werden vastgesteld. Het nog niet geïdentificeerde lichaam bleek van Sijtsma te zijn. Hij werd begraven op de Algemene begraafplaats te Nieuwehorne. In Heerenveen is een straat naar de verzetsman vernoemd. Het besluit tot de straatnaamgeving werd genomen op 19 november 1953.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.