Steensma, Carel Christiaan

Carel Christiaan Steensma, geboren op 10 augustus 1912 te Franeker, overleden op 4 mei 2006 te Haren, zoon van IJsbrand Jurjen Steensma en Diderika Mathilde Uittenboogaard. Gehuwd met Tine de Veer

Nederlands piloot en verzetsstrijder. Hij werkte bij de KLM en was voorzitter van het Nederlands Dachau Comité.


Steensma groeide op in Friesland, als zoon van een fabrikant. Hij vertrok naar Canada om boer te worden, maar keerde naar Nederland terug en werd piloot. Steensma haalde zijn eerste vliegbrevet op vliegveld Waalhaven. Hij was militair vlieger, KLM-gezagvoerder en instructeur van de Rijksopleiding voor Verkeersvliegers. Daarnaast werkte hij onder de naam 'Carel Christiaan' voor de Nederlandse militaire geheime dienst GS III. Wanneer hij als KLM-piloot boven nazi-Duitsland vloog, keek hij of men bezig was nieuwe vliegvelden aan te leggen. Bleek dat het geval te zijn dan maakte hij zo nu en dan zogenaamd een noodlanding om van dichtbij waarnemingen te kunnen doen.

Op 10 mei 1940 vloog Steensma vrijwillig in een Fokker D.XXI om drie Fokker T.V's te escorteren die Waalhaven moesten bombarderen. Hij werd aangevallen door drie Messerschmitt Bf 109's, wist een daarvan neer te halen, en landde op Schiphol met een verwonding aan zijn been. Op 2 september 1941 probeerde hij samen met Boy Ruys de Perez en N.G. Voute per boot naar het Verenigd Koninkrijk te vluchtten. De boot werd beschoten waarbij de motor kapot ging. Het drietal werd gearresteerd. Steensma was in zijn rechterbeen geraakt.

Hij verbleef in verschillende concentratiekampen, onder meer in Natzweiler-Struthof, waar zijn been door een medegevangene die chirurg was in het geheim werd afgezet, zonder narcose. In het najaar van 1944 werd hij in de dodenwagon van Natzweiler naar Dachau vervoerd. Hij wist iemands aandacht te trekken en werd tussen de lijken vandaan gehaald. In het kamp sloot hij vriendschap met Pim Boellaard en voerde hij discussies met Nico Rost. Steensma werd in de ziekenboeg verstopt en overleefde zo de oorlog.

Na de capitulatie van Duitsland organiseerde hij samen met enkele andere Nederlandse gevangenen, onder wie Hans Teengs Gerritsen, een autobus waarmee het gezelschap naar Nederland reisde. De bus werd aanvankelijk bij Vaals tegengehouden omdat de inzittenden niet over geldige papieren beschikten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.