Meer, Roelof van der

Roelof van der Meer, winkelbediende, geboren op 28 november 1918 te Parrega, overleden op 17 april 1945 te Makkum, zoon van Ate van der Meer en Reimke Huisman.


Op maandag 16 april 1945 was een sectie van de NBS van het district Bolsward geconcentreerd in Kievitshorne. Samen met de Canadezen werd Wons bezet en in de loop van de middag werd met een tweede groep een hooggelegen boerderij van Landzigt onder de rook van Makkum aangevallen, waarin de bezetter zich had verschanst.

Het open terrein bood vrijwel geen dekking. Schelte Bruinsma en Simon Sipma raakten bij dit vuurgevecht zo zwaar gewond dat ze aan de gevolgen overleden. Op 17 april kreeg een groep van de NBS opdracht om op te rukken naar de brug bij boerderij Laanzigt onder Makkum om deze te bezetten of zo nodig op te blazen.

De groep ging iets te ver vooruit en kwam in het schootsveld van de bezetter terecht. Rindert Gerrit Anema en Roelof van der Meer sneuvelden bij deze actie. Om de rest van de groep de gelegenheid te geven zich terug te trekken, hield de brenschutter Hendrik Postma uit Exmorra de bezetter onder vuur. Deze heldhaftige poging kostte hem echter wel het leven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.