Schiphof, Foppe

Foppe Schiphof, sigarenmaker, geboren op 10 augustus 1898 te Leeuwarden, overleden op 31 mei 1945 te Bergen-Belsen, zoon van Reimer Foppes Schiphof en Pietje Dirks Hofstra


Wegens zijn betrokkenheid bij de totstandkoming en verspreiding van het illegale blad Het Noorderlicht werd hij in 1941 gearresteerd. Via de Leeuwarder gevangenis volgde op 28 november 1941 overbrenging naar het concentratiekamp Amersfoort.

Van de wederwaardigheden van het Noorderlicht in Friesland is het volgende bekend: Voor de verspreiding het Noorderlicht in Friesland werden drie groepen gevormd. De eerste bestond uit Martin Beuving, bouwvakker en gemeenteraadslid in Leeuwarden voor de CPN; Jan Weistra, 25 jaar, CPN-er en loodgieter uit Leeuwarden; Dirk Faber, 41 jaar, christelijk en timmerman uit Leeuwarden, Fedde de Groot uit Leeuwarden, 20 jaar en lid van de Nederlands Jeugdfederatie; Corrie van der Meulen uit Leeuwarden, 20 jaar en lid van de Nederlandse Jeugdfederatie; Eds van der Heide, 32 jaar, monteur uit Leeuwarden, partijloos, en zijn vrouw Klaaske, lid van de CPN.

Een twee verspreidingsgroep bestond uit Jacob de Wacht, 42 jaar, bouwvakker en CPN-er uit Leeuwarden; Foppe Schipof, 42 jaar, vrijbuiter en negotie-verkoper uit Leeuwarden; Harry Tulp, 32 jaar, lid van de CPN en vertegenwoordiger; Jacob de Rook, 51 jaar, visroker uit Lemmer en lid van de CPN.

Vriendenkring Haren 1940-1945 (brief uit Leeuwarden)

Schiphof
PDF – 575,1 KB 675 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.