Jager, Auke

Auke Jager, hoofd van een montessorischool. Geboren op 24 maart 1875 te Franeker, overleden op 7 april 1943 in het concentratiekamp te Vught, zoon van Sybout Aukes Jager en Tietje Straatsma. Gehuwd met (1) Neeltje Ida van der Perk en (2) Femma Wiepkje Kuperus.

Auke Jager

Onderduikers

Aukes politieke visie is in de loop der jaren langzaamaan opgeschoven van socialistisch naar communistisch, maar hij is nooit lid geworden van de communistische partij. Tijdens de oorlog neemt hij verschillende communistische onderduikers in huis. De familie weet hier niets van, één van zijn zoons is alleen van de laatste onderduiker op de hoogte.

Deze onderduiker noemt zich Van Gellecom, een hooggeplaatste communist. Van Gellecom moet op een dag weg voor een gevaarlijke tocht en geeft een pakketje aan Auke en Femma, zij moeten dit pakketje verbranden als hij niet terugkomt. Van Gellecom komt niet terug en het pakketje wordt verbrand. De SD komt aan de deur maar Auke weet hen ervan te overtuigen dat een oud-leerling, met wie hij in het verleden problemen heeft gehad hem een poets probeert te bakken.

Later realiseert de SD zich dat ze bij de neus zijn genomen. Auke wordt gearresteerd en Femma gaat mee, zij zegt tegen de SD dat als haar man schuldig is, zij net zo schuldig is. Op 8 februari 1943 komen Auke en Femma aan bij de gevangenis in Rotterdam, Het Haagsche Veer. Vandaar wordt Auke naar Vught gebracht. Femma wordt ziek in de gevangenis en de behandelend arts zorgt er voor dat zij niet wordt verplaatst en uiteindelijk wordt vrijgelaten.

  • Steef Volp: Op 24 febr 1943 vanuit kamp Amersfoort op transport gesteld naar Vught, dus niet rechtstreeks vanuit gevangenis Haagse Veer Rotterdam

Bron en lees meer op: www.nmkampvught.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Steef Volp
2 jaar geleden

op 24 febr 1943 vanuit kamp Amersfoort op transport gesteld naar Vught, dus niet rechtstreeks vanuit gevangenis Haagse Veer Rotterdam