Kok, Hermanus Matthias

Hermanus Matthias Kok, geboren op 21 november 1917 te Heerenveen, overleden op 7 januari 1944 te Scheveningen, zoon van Johannes Kok en Anna Hof


Op 28 juni 1943 deed hij mee aan een overval op het Arbeidsbureau in Den Helder. Waarop hij in augustus werd gearresteerd en door het Deutsche Obergericht in Den Haag ter dood werd veroordeeld samen met Jan Ludema en Krijn Vreugdenhil. Het vonnis werd op 7 januari 1944 in Scheveningen voltrokken. Kok werd op 1 maart 1946 herbegraven op de R.K. begraafplaats in Heerenveen.

Het Polizei-Standgericht in den Haag heeft op 6 januari 1944 den agent van politie Jan van Herwijnen, den wachtmeester der marechaussee Hermanus Kok, den waker Krijn Vreugdenhil en het lid van den ordedienst Jan Ludema wegens verschillende daden van sabotage in den zin van par. 1 der, verordening op de bescherming van de orde van 1943 wegens het ongeoorloofd bezit van wapenen en deelneming aan een geheime organisatie, ter dood veroordeeld.

De beklaagden hebben op 22 Juni 1943 een overval gepleegd op de Arbeidsbeurs in Den Helder. Drie van de daders hadden daarbij geladen vuurwapens bij zich. De in de Arbeidsbeurs te Den Helder op wacht staande politieagent verweerde zich energiek. De voorts bij den aanslag betrokken politieagent Zwinderman werd door de wacht doodgeschoten. Zwinderman was de aanvoerder van de bende. De beklaagden, met uitzondering van beklaagde Kok, die alleen betrokken was bij den overval van 22 Juni 1943, hadden ook nog andere daden van sabotage gepleegd.

In Maart 1943 hadden zij op het station in Den Helder een wagon met veevoer in brand gestoken. Voorts hebben zij in Mei 1943 getracht een aanslag te plegen op het raadhuis in Den Helder. Ook hier hadden zij, evenals bij den aanslag op 22 juni 1943, het doel cartotheek-kaarten betreffende de tewerkstelling in Duitschland te vernietigen. Tenslotte hadden de beklaagden ook nog in een gebouw der N.S.B, een brand gesticht, waarbij propagandamateriaal werd vernietigd. De doodstraf is na onderzoek der gratiekwestie aan de veroordeelden op 7 Jan. il voltrokken met uitzondering van beklaagde van Herwijnen, tegen wie nog een afzonderlijk proces loopt.

Oranjehotel.pictura

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.