Bergsteijn, Nicolaas Hermanus

Nicolaas Hermanus Bergsteijn, (gemeenteambtenaar) geboren op 4 oktober 1919 te Naarden. Overleden op 8 maart 1945 te Apeldoorn.


Hij was ambtenaar op het gemeentesecretarie van Woudenberg. Door zijn toedoen kregen velen een vals persoonsbewijs bovendien werden er in augustus 1942 250 blanco persoonsbewijzen, een register en stempels gestolen. Daarnaast werd het hele bevolkingsregister vermist. Bergsteijn werd verdacht van de diefstal en op 7 augustus 1942 moest hij onderduiken. Sindsdien werkte hij in de illegaliteit in oost en noord Nederland.

Hij was lid van de groep Theo Dobbe en werkte mee aan diverse overvallen op distributiekantoren en hielp onderduikers in Friesland en Twente. In 1944 werd hij lid van de raad van verzet en werkte hij voor de Engelse inlichtingendienst. Hij was belast met de organisatie van provinciale inlichten diensten in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Op 19 februari 1945 viel hij door verraad in Duitse handen en werd naar Kamp Amersfoort gebracht. Op 8 maart 1945 werd hij als represaille voor de aanslag op Rauter bij de Woeste Hoeve gefusilleerd. Hij ligt begraven op de begraafplaats 'de Rusthof' bij Amersfoort.

Reactie plaatsen

Reacties

Roelie Spanjaard-Visser
3 jaar geleden

https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/monumenten_zoeken/oorlogsmonument/1949/woudenberg%2C-verzetsmonument

René Veldhuizen
3 jaar geleden

Wij hebben in ons archief geen aanwijzingen gevonden dat Nico Bergsteijn in Kamp Amersfoort is geweest