Ganzinga, Uilke

Uilke Ganzinga, (Ambtenaar Rijksbelastingen) geboren op 29 mei 1908 te Aalsum, overleden op 28 april 1953 te Hellevoetsluis.


Hij was commandant van de N.B.S. en gaf leiding aan de gevechtsgroep Kollumerland c.a. tijdens de 2e wereldoorlog. Deze groep bestond uit 4 gevechtsgroepen en een sabotagegroep.

Hij was een der meest actieve personen uit het Friese verzet. Hij werkte o.a. voor het nationaal Steunfonds en voor de LO. De gevechtsgroep Kollumerland van de BS stond onder zijn leiding.
Deze groep bestond uit vier actieve gevechtsgroepen en één sabotagegroep. De sabotagegroep kwam tot stand door uit de gevechtsgroepen de meest prominente leden te selecteren. Hun acties omvatte o.a. het stremmen van het scheepvaartverkeer tussen Friesland en Groningen. Hiervoor werden drie schepen tot zinken gebracht.

In september 1944 was hij betrokken bij wapendroppings en gaf schietinstructie. In januari 1945 werd hij door de SD gearresteerd en naar Leeuwarden overgebracht. Wegens gebrek aan bewijs kwam hij op vrije voeten. Kort daarna maakten de Duitsers bewijsmateriaal buit dat zeer bezwarend was voor Ganzinga en moest hij onderduiken.

Tijdens de Bevrijdingsdagen vocht hij bij de Dokkumer Nieuwe Zijlen. Na de oorlog was hij raadslid voor de PvdA in Hellevoetsluis. Hij overleed aan een hartaanval en werd gecremeerd in Driehuis-Westerveld.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.