Wildeboer, Johannes

Johannes Wildeboer, hoofd van de U.L.O. in Ferwert, geboren op 12 september 1908 te Eindhoven, overleden op 19 december 1944 te Neuengamme.


Tijdens de bezetting was Wildeboer lid van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers. Daarnaast had hij een groot aandeel in allerlei facetten van het illegale werk. Wildeboer werd op 19 november 1943 door verraad gearresteerd.

Johannes is via de gevangenis in Leeuwarden overgebracht naar het concentratiekamp Vught, vervolgens naar het Duitse concentratiekamp Sachsenhausen/Oranienburg. Vervolgens werd hij naar Neuengamme getransporteerd, waar hij op 19 december 1944 stierf.

Mei 1947; Bijzonder Gerechtshof Leeuwarden

De 23-jarige chauffeur Hendrik de Ruiter te Ferwerd, thans verblijvende in het kamp Ericadorp te Leeuwarden, verzond in 1943 een brief, waarin hij een achttal onderduikers verried. Deze brief werd onderschept, zodat hij zijn uitwerking miste. In hetzelfde jaar maakte hij zich aan een soortgelijk misdrijf schuldig. Ditmaal werd een der verraden onderduikers, Jan van Hijum, gearresteerd en ongeveer anderhalf jaar van zijn vrijheid beroofd. Ongeveer tezelfdertijd vertelde hij aan Duitse politie ambtenaren te Leeuwarden, dat Johannes Wildeboer te Ferwerd, levensmiddelenbonnen verstrekte aan onderduikers. Het gevolg was dat Wildeboer werd gearresteerd en in een vijandelijk concentratiekamp is bezweken.

Op 4 Februari 1947 werd de behandeling van deze zaak geschorst.

Deskundigen hebben vastgesteld dat verdachte volkomen toerekeningsvatbaar moet worden geacht. Verdachte bleef ontkennen, Wildeboer te hebben verraden. Tijdens zijn eerste verhoor heeft hij dit feit echter toegegeven.

De procureur-fiscaal achtte hierin echter geen twijfel mogelijk. Hij eiste tegen verdachte een gevangenisstraf van zes jaar.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.