Heijdenrijk, Aris

Aris Heijdenrijk, kelner, geboren op 10 januari 1909 te Rotterdam, overleden op 22 januari 1945 te Dokkum, zoon van Cornelis Antonius Heijdenrijk en Henrietta Catharina Heijdenrijk (geboren Kempenaars). Gehuwd met Hiltje Bouma.

Aris Heijdenrijk

Twee doden bij beschieting bij de Valom.

Op 13 januari 1945 ontdekken de Duitsers bij een huiszoeking op de boerderij van Rindert Benedictus bij Aalsum wapens. Deze boerderij lag in de buurt van het wapendroppings terrein bij Aalsum en de wapens waren ook van een dropping afkomstig.

De arbeider, Geale Postma uit Driesum, werd gearresteerd. Daarna volgen er een aantal arrestaties. Eén van de arrestanten is dr. Gunster de apotheker in Dokkum. Deze apotheek was het hoofdkwartier van de NBS in deze streek. De apotheker speelde een belangrijke rol in het verzet en hij kende de gehele verzetsorganisatie in deze buurt. Het verzet had er groot belang bij om de apotheker uit handen van de Duitsers te krijgen. Op 19 januari worden drie arrestanten, waaronder Gunster, van Dokkum naar Leeuwarden vervoerd. De route gaat via De Valom, waar toen nog een opklapbrug was.

Het verzet besluit om bij De Valom de arrestanten te bevrijden. Ze draaien de brug een klein stukje open waardoor de auto moet stoppen. Het was de bedoeling om bij deze actie geen schot te lossen maar het gaat mis. Van beide kanten wordt geschoten. Eén Duitser (Maus), een topman van de S.D. komt om en de Belgische chauffeur (De Keukelare) die voor de Duitsers werkte raakt zwaar gewond. Hij sterft later aan zijn verwondingen. De bevrijdingsactie lukt, alleen Gunster raakt gewond aan zijn knie.

In de auto zit ook de SD commandant Grundmann. Hij overleeft de aanslag en weet te ontkomen. Hij is woedend en wil represaille (wraak) voor wat er gebeurd is. De bevolking in De Valom houdt haar hart vast. Veel mannen duiken onder. Grundmann verzoekt de Duitse legerleiding om Dokkum te bombarderen. Dit gaat de Duitsers te ver. Ze besluiten om 20 gevangenen, afkomstig uit de gevangenis van Leeuwarden en Groningen, bij Dokkum neer te schieten. Aris is begraven op de Noorderbegraafplaats te Leeuwarden.

Boerderij van Rindert Benedictus te Aalsum, actief voor de NBS (Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten). Opname gemaakt kort na de Tweede Wereldoorlog
Foto van: Tresoar

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.