Hempenius, Jelle

Jelle Hempenius, (veehouder) geboren op 10 februari 1901 te Warten, overleden op 8 december 1944 te Marum, zoon van Harmen Hempenius en Pietje Jelles Wagenaar. Gehuwd met Richtje de Vries.

Jelle Hempenius

Datum: 8 december 1944
Plaats: Marum
Plek: Verlengde Wilpsterweg
Reden: Represaille voor aanslag op een stoomtrein
Namen:

  • Albert van der Grijspaarde,
  • Jelle Hempenius,
  • Bernardus ter Horst,
  • Jan Gerardus Jentzema,
  • Ruurt Geert Torenbeek

Jelle Hempenius, veehouder, Hempenius woonde in de boerderij 'De Scheperij'. Daar verborg hij onderduikers. Ook was hij betrokken bij wapendroppings. Hempenius waarschuwde zijn dorpsgenoten als er een Duitse actie of razzia te verwachten was.

In 1944 werd hij omdat het verzet een aanslag op een stoomtrein van de Nederlandse Tramweg Maatschappij had gepleegd gefusilleerd. (Gearresteerd door Abraham Kaper, brigadier-rechercheur, van politie te Amsterdam. Die in 1944-1945 als politieman in Groningen en Drenthe gedetacheerd was, die in samenwerking met de S.D. vele arrestaties pleegden. In Bakkeveen, waren dat in november 1944 Pieter Roelf Roelfsema, die ook om het leven kwam, zo ook Jelle Hempenius, die korte tijd na zijn arrestatie om het leven werd gebracht)

1977: In Wartena is zaterdag de heer (vader van Jelle) Harmen Tjerks Hempenius overleden. De heer Hempenius werd ruim 101 jaar oud. Hij werd op 2 augustus 1875 in Wartena geboren als zoon van een turfschipper. Hij voer in zijn jonge jaren veel, maar hij werkte ook bij de boer. Later was hij melk-vaarder en zuivelarbeider. Zijn vrouw Pietje Wagenaar overleed in 1929, na een huwelijk van 32 jaar. Een van de kinderen van de heer Hempenius, Jelle, werd tijdens de bezetting door de Duitsers bij Bakkeveen vermoord, samen met onder anderen de bekende graficus Hendrik Werkman. Harmen Hempenius woonde in de Hoofdstraat in Wartena, samen met zijn kinderen Tjerk, Johanna en Anna.

Juni 1945

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.