Tinkelenberg, George Christiaan

George Christiaan Tinkelenberg, geboren op 31 augustus 1901 te Hoorn, overleden 8 maart 1945 te Dongjum, zoon van Ernst Lodewijk Tinkelenberg en Christina Catharina Westerburger. Gehuwd met Maria van Leeuwen


Hij was waarschijnlijk de zwaarste van de vijf arrestanten. Hij opereerde onder de schuilnaam 'Schuman' als Districtscommandant voor de NBS in de gemeenten Utingeradeel, Idaarderadeel en Rauwerderhim (District IX). Tinkelenberg is het hoofd van de openbare school in Sijbrandaburen. Voor de oprchting van de Binnenlandse Strijdkrachten werkte hij voor de Ordedienst en de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO).

Op 8 februari 1945 hield de Grüne Polizei een razzia in de Legeäen, de streek tussen Sneek en Rauwerd. Tinkelenberg werd samen met vijf andere mannen gearresteerd en overgebracht naar het het SD-bolwerk Crackstate, samen met Pieter Glastra van Loon, Bauke van der Pal, Jacob Hijlkema en Willy Heinrich Röth werd Tinkelenberg gefusilleerd als represaille voor de aanslag op de SD-tolk en secretaresse Grietje Sinnema. Tinkelenberg werd begraven op de N.H. begraafplaats in Sijbrandaburen.

Reactie plaatsen

Reacties

Roelie Spanjaard-Visser
4 jaar geleden

Ik heb het aangepast, dank u wel..

Bart de Graaf
4 jaar geleden

George Christiaan Tinkelenberg is geboren te Hoorn NH en niet in Sijbrandaburen