Nagelhout, Jacob Cornelis

Jacob Cornelis Nagelhout, geboren op 15 april 1917 te Woudsend, overleden op 15 april 1945 te Woudsend-Wellebrug, zoon van Cornelis Nagelhout en Helena Maria Bleeker. Verloofd met Veronica de Blaauw 


Hij behoorde tot een groep van de Binnenlandse Strijdkrachten.

Jacob Cornelis Nagelhout, zoon uit een gezin met negen kinderen te Woudsend, boerenknecht en gedurende de bezettingsjaren illegaal werker, sneuvelde op 15 april tijdens het gevecht bij de Wellebrug (Wellebrug in de straatweg tussen Sneek en Lemmer tot de aanval over) in zijn dorp, het lukte hen een sprengcommando van de Duitsers te ontwapenen en drie munitiewagens buit te maken. De Wellebrug werd afgedraaid en een vuurgevecht ontstond met ongeveer 30 Duitse militairen, waarvan een, vanuit een boom, Jacob dodelijk trof.... Jacob Nagelhout werd die dag juist 28 jaar.

Het is een vreemde speling van het lot, dat Jacob Nagelhout, wiens naam uitgebeiteld werd als eerbetoon aan zijn illegale activiteiten, zijdelings met het drama van de Lancaster te maken heeft gehad. In de vroege morgen na het neerstorten van het vliegtuig is hij met een vriend te paard (ter vermijding van verdachte sporen) de polder onder Indijk doorgereden om drie geopende parachutes, die daar gevonden waren, op te halen en te verstoppen. Men hoopte toen nog, dat hiermee drie man de dans ontsprongen waren en dat men deze vliegers zou kunnen helpen vluchten...., door het speuren van Van der Veer- Zwanenburg kwam aan het licht hoe de ware toedracht is geweest. De valschermen waren ongebruikt uit de verwoeste Lancaster naar bulten geslingerd.

Zie ook: www.woudsendonline.nl

Na de oorlog heeft de afdeling Gaasterland van de Vereniging Friesland 1940-1945 dit monument doen oprichten, zoals men ook een steen van gelijke vorm heeft geplaatst op de plek waar illegale werkers door de Duitsers werden doodgeschoten op de Zandvoorderhoek aan de IJsselmeerkust ter hoogte van Nijemirdum en in het gemeentelijk bos van Oudemirdum.

Het gaat om een stenen, rechthoekige tuil op een betonnen plateau. Het vermeldt de namen van de bemanning van een Lancaster-bommenwerper (Lancaster KM-F (for Freddie), die hier op 17 december 1942 brandend neerstortte tussen Waterloo en Harich en waarvan geen der inzittenden het drama overleefde. Op de steen staat ook de naam gegrift van Jacob Cornelis Nagelhout uit Woudsend. Precies op de dag dat hij 28 jaar werd, 15 april 1945, viel Jacob Nagelhout tijdens een vuurgevecht met terugtrekkende Duitsers bij de Wellebrug tussen Sneek en Lemmer. Ook deze ondergrondse werker is dit simpele gedenkteken ter ere.

Gaasterland in de tweede wereldoorlog

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.