Berg, Tijmen en Aart van den

Tijmen, geboren op 10 december 1910 te Genemuiden en  Aart van den Berg, geboren in juli te Genemuiden, waren na de gedeeltelijke drooglegging van het IJsselmeer vanuit Genemuiden naar Makkum gekomen. Hier stichtten de broers een palingrokerij en een visconservenfabriek. Tijdens de bezetting wist Tijmen, die de Duitse taal meester was, tot de hoogste kringen van de Sicherheitsdienst door te dringen. Geregeld wist hij gearresteerde verzetsmensen vrij te krijgen door geld, gerookte paling en sterke drank aan te bieden. Heel wat Makkumers hebben hun leven te danken aan de gebroeders Van den Berg.

In de conservenfabriek, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog veel gevaarlijk verzetswerk werd verricht, deed de Sicherheitspolizei uit Sneek en Groningen op 7 april 1945 een inval. Nadat in het bedrijf wapens werden gevonden, heeft de bezetter een aantal arrestaties verricht.

Aart van den Berg stierf op 15 juni 1963 in het Harlinger ziekenhuis.

Bron: www.4en5mei.nl 

Foto bron: www.ald-makkum.nl  zie ook bijlage pdf

Tijmen en Aart van den Berg
PDF – 1,8 MB 825 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

J.E. Keman
4 jaar geleden

Het is aan te bevelen om de toepassing van de Bijzondere Rechtspleging an 1945 m.b.t. de Gebr. van den Berg bij het verhaal te betrekken. Hieruit blijkt dat het bedrijf op den duur ten gronde is gegaan en pas in 1980 eerherstel heeft plaatsgevonden.