Faber, Dirk

Dirk Faber, (drukker en verspreider van Noorderlicht en De Waarheid (Leeuwarden) geboren op 12 augustus 1899 te Leeuwarden, hij werd op 13 maart 1941 gearresteerd en overleed* op 2 maart 1945 in kamp Oranienburg, zoon van Lieuwe Faber en Elisabeth Koopal. * Zie reactie onderaan pagina.

Van de wederwaardigheden van het Noorderlicht in Friesland is het volgende bekend: Voor de verspreiding het Noorderlicht in Friesland werden drie groepen gevormd. De eerste bestond uit Martin Beuving, bouwvakker en gemeenteraadslid in Leeuwarden voor de CPN; Jan Weistra, 25 jaar, CPN'er en loodgieter uit Leeuwarden; Dirk Faber, 41 jaar, Fedde de Groot uit Leeuwarden, 20 jaar en lid van de Nederlands Jeugdfederatie; Corrie van der Meulen uit Leeuwarden, 20 jaar en lid van de Nederlandse Jeugdfederatie; Eds van der Heide, 32 jaar, monteur uit Leeuwarden, partijloos, en zijn vrouw Klaaske, lid van de CPN.

Een twee verspreidingsgroep bestond uit Jacob de Wacht, 42 jaar, bouwvakker en CPN'er uit Leeuwarden; Foppe Schiphof, 42 jaar, vrijbuiter en negotie-verkoper uit Leeuwarden; Harry Tulp, 32 jaar, lid van de CPN en vertegenwoordiger; Jacob de Rook, 51 jaar, visroker uit Lemmer en lid van de CPN.

Reactie plaatsen

Reacties

Lies Pijnenburg
3 jaar geleden

Hier sluit ik me bij aan: gevangenen van de Nazi's zijn niet overleden, maar vermoord!

Dirk Postma
4 jaar geleden

Dirk Faber was mijn grootvader
Hij overleed niet op 2 maart 1945 in KZ Sachsenhausen
Maar is vermoord.

Auke Zeldenrust
4 maanden geleden

Hallo

Kunt u contact met me opnemen? Ben bezig met een boek waarin uw grootvader mogelijk voorkomt. Groet Auke