Kleefstra, Rienk Wiebes

Rienk Wiebes Kleefstra, fabrieksarbeider-Lid verzet, geboren op 20 februari 1902 te Akkrum, overleden op 20 april 1945 te Oldenburg, Landkreis Oldenburg, zoon van Wiebe Rienks Kleefstra en Rigtje Tjitzes. Gehuwd met Baukje de Beer


Arrestatie

Soms lag hij ondergedoken in zijn vissersvlet in de Brijpot, een ruig en toen moeilijk toegankelijk moerasgebied in de waterrijke contreien tussen Akkrum en Terkaple. Na verraad van die plek bracht hij bij dreigend gevaar soms de nacht door in een open roeiboot. Ook als het vroor! Voor enige inkomsten verzamelde hij bepaalde plantendelen uit het waterland zoals kalmoes, die dan aan zijn broer Anne werden overhandigd.

Overigens heeft zijn broer Anne hem wel eens een paar weken gezelschap gehouden in de Brijpot toen deze laatste weggelopen was uit Drenthe. Hier was hij met vele anderen uit Friesland door de Duitsers gedwongen te werk gesteld in het kader van Organisation Todt.

Reactie plaatsen

Reacties

Babet Hendriks
een jaar geleden

Goedendag,
Op uw website lees ik nieuwe informatie over mijn Pake Rienk. De vader van mijn moeder, die ten tijde van de arrestatie van mijn Pake Rienk net 6 jaar oud was. In onze familie is het niet bekend wat Pake Rienk in het verzet gedaan heeft. Als u daar meer informatie over heeft of weet hoe daar meer infornatie over te kunnen verkrijgen, dan hoor ik dat graag. Mijn moeder, Pake Rienk’s dochter leeft nu nog. Zij heeft niet geweten wat zijn activiteiten in het verzet zijn geweest.
Alvast hartelijk dank