Wierda, Folkert

Foto van Corry Homma-Jansen

Folkert Wierda (beroepsmilitair) geboren op 21 maart 1890 te Woudsend, overleden op 10 april 1945 te Zwolle, zoon van Sijtze Wierda en Geertje Fortuin. Gehuwd met Antje Propsma, die van 'De Lemmer' kwam. Antje is geboren op 7 augustus 1895 te Lemmer. Dochter van Wiebren Propsma en Femke Bosma. Overleden op 12 oktober 1983 te Oudkerk. Ze hadden 2 zonen. Wiebren Jurjen en Sietze Hielke. Sietze Hielke is geboren in 1929, het gezin woonde toen in Amersfoort.


Folkert was oud-militair en hoofdrolspeler in het verzet. Folkert en Philip Willem Pander waren o.a. verantwoordelijk voor wapendroppings. Na verraad op 3 februari 1945 werden zij gearresteerd waarbij ook hun administratie in beslag genomen werd.

Hiermee wisten de Duitsers, waar ze de wapens van de illegaliteit verborgen hielden. Diezelfde dag werden 8 arrestaties verricht. Folkert Wierda en Willem Pander werden op 10 april 1945 doodgeschoten. Folkert Wierda was een familielid van de broers Wierda.

Juni 1945

Afdruk van: Corry Homma-Jansen


Philip Willem Pander, geboren op 3 december 1903 te Den-Haag, overleden op 10 april 1945 te Hattum. Pander stond aan 't hoofd 'zo'n van 2500 man knokploegen.

Wierda en Pander

Kapitein Philip Willem Pander en adjudant Folkert Wierda (geboren te Woudsend) waren grote namen in het Friese verzet. Ze organiseerden de wapendroppings en waren nog maar pas vanuit hun onderduikplaats in Gaastmeer in Tjerkwerd ondergebracht bij smid Klaas Schukken toen het mis ging. Bij een wapendropping in februari 1945 in de driehoek Baburen, Allingawier en Rytsjebuorren was een uit de koers geraakte kist terechtgekomen bij een boer bij wie dat net niet had moeten gebeuren. De veehouder gaf het aan. De Duitsers haalden de kist op, maar verder leek er geen actie te komen. Het verzet bracht het overige materiaal van de dropping naar de geplande plaatsen.

Die avond vielen de Duitsers Tjerkwerd toch binnen. Wierda en Pander, die in de achterkamer bij Schukken druk aan het werk waren, konden geen kant meer op. Met hen werd ook de administratie in beslag genomen. Voor het Friese verzet dreigde een ramp. Er moest gereorganiseerd worden en gelukkig zwegen Pander en Wierda. Op hun arrestatie volgde de overval op het politiebureau in Sneek, maar Pander en Wierda zaten daar toen niet meer. Wel werd de in Tjerkwerd meegenomen koerierster Jelly hier bevrijd. De lichamen van Pander en Wierda zijn op 10 april gevonden in de IJssel bij Zwolle, waar ze gefusilleerd waren.

Zie ook: books.google.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Roelien wierda
3 jaar geleden

Beste Roelie, wat een geweldige site is dit. Ik heb gisteravond uren zitten lezen en scrollen en kwam er zo achter dat mijn Beppe Anna (meisjesnaam Propsma) geboren is in het pand waar nu Iiskald zit. Haar vader was Wiebren Propsma, haar broer was Jurjen. Ze hadden het scheepsbevrachtingsbedrijf Propsma. Klopt mijn conclusie? De namen Wiebren, Jurjen komen nog steeds voor in mijn familie. Ik weet nu waar ze vandaan komen. Hartelijk dank voor deze mooie site!
Groet, Roelien

Roelie Spanjaard-Visser
3 jaar geleden

Dank je wel Roelien, ja die die conclusie klopt hoor, nou wat leuk is dit..

Hartelijke groeten terug, Roelie

Roelien Wierda
3 jaar geleden

Mooi! Verrassend om dit tegen te komen. Folkert Wierda was mijn opa. Ik heb hem nooit gekend maar via mijn beppe Anna (uit Lemmer) en mijn vader Sietze veel over hem gehoord.

Roelien wierda
3 jaar geleden

Nog een kleine correctie : de naam van de zoon was Wiebren Jurjen Wierda (en dus niet Wiebren Pieter)

Roelie Spanjaard-Visser
3 jaar geleden

Dank u wel Roelien, ik heb het aangepast...