Vlietstra, Gerrit

Gerrit Vlietstra, geboren op 2 januari 1922 te 'De Drachtstercompagnie', overleden op 7/9 april 1945 te Nijemirdum, zoon van Bastiaan Vlietstra en Trientje Veenema.


Tijdens de bezetting kreeg hij een politieopleiding in Schalkhaar. Toen hij merkte in welke propagandistische gemeenschap hij terecht was gekomen, stopte hij met de opleiding (1). Hij dook onder in 's-Gravenhage, waar hij zich meldde bij de verzetsbeweging. Later werd hij lid van de Sneker Knokploeg.

In deze stad had hij een onderduikadres gevonden. Op Goede Vrijdag 30 maart 1945 werd hij gearresteerd en overgebracht naar kamp Sondel. Op 6 april werd hij tegelijk met Herre Winia en Durk Dijkstra op de Zandvoorderhoek bij het IJsselmeer gefusilleerd. Gerrit Vlietstra werd herbegraven op de N.H. begraafplaats in Drachtster Compagnie.

Oktober

(1) De Leeuwarder Courant schrijft echter op 03-05-2014: Hij voltooide de opleiding en de eenheid waarbij hij werd ingedeeld. Diende eerst in Brabant en werd in 1943 overgeplaatst naar Den Haag. In september 1944 verliet hij de politie en dook onder.

www.4en5mei.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.