Zee, Lolke van der

Lolke van der Zee, geboren op 5 juli 1901 te Hindeloopen, overleden op 15 januari 1943 te Auschwitz. Gehuwd op 4 april 1929 te Haarlem met Clasina Johanna Vooren, geboren op 16 juli 1908 te Haarlem. Zij heeft haar man overleefd en is zelf vermoedelijk overleden na 1960.  Lolke was de oom van Wiepke van der Zee.


Lolke staat op de erelijst van de Nat. Oorlogsgraven stichting als slachtoffer verzet.

Berny Platerink, kan over zijn achtergrond nog melden, dat hij de 2 jaar oudere broer was van de bekende Age (bijnaam ‘Kees’) van der Zee, een polsstokhoogspringer uit Hindeloopen, die in 1928 meedeed aan de Olympische Spelen in Amsterdam (zie ook Wikipedia). 

Reactie plaatsen

Reacties

Roelie Spanjaard-Visser
3 jaar geleden

Hartelijk dank voor uw reactie!

Erik
3 jaar geleden

Clasina Johanna Vooren was een zus van de Haarlemse verzetsstrijders en communisten Piet en Johan Vooren. Piet was instructeur voor de illegale CPN tijdens de oorlog en na de oorlog jarenlang raadslid en bestuurslid van de CPN. Hij werkte voor de oorlog enige tijd als arbeider in de Sovjet-Unie.
Johan Vooren werd tijdens de oorlog gearresteerd en is in 1945 omgekomen. Ook Lolke was communist en stond voor de oorlog in 1939 kandidaat voor de CPN op de kieslijst voor de Haarlemse gemeenteraad, op een derde, onverkozen plaats.