Ingezonden

Gita Helfferich: Ik heb een verslag toegestuurd gekregen van Wilbert van den Hengel, het gaat over een Duitse soldaat. De schrijver was tijdens de laatste Oorlogsdagen in dit deel van Friesland gelegerd, en beschrijft zijn laatste oorlogsdagen. Dit betreft ook Lemmer en omgeving.

Wilbert van den Hengel vertelt: Voor jaren (2001) kwam ik bij Berlijn een oude man tegen op mijn werk. Hij vertelde mij dat hij soldaat was geweest in onze omgeving bij de Duitse Wehrmacht. Omdat ik uit de Haule kom, kwamen we in gesprek en kreeg ik later een kopie van een verslagje hoe hij zijn laatste dagen als Duits bezetter toen heeft ervaren. Hij beschrijft zijn beeld van de oorlog in Z.O. Friesland. (Donkerbroek - Oosterwolde - Appelscha) In het tweede deel gaat het dan verder via Heerenveen, Langweer en Lemmer. Vandaag bij het opruimen weer gevonden en denk dat het hier hoort.

Wilbert vertelt verder..Ik had het gevoel dat hij het geen leuke tijd vond, maar wel goede herinneringen aan Nederland had. Hij moet dus als soldaat nog erg jong zijn geweest. Kan me nog herinneren dat hij blij was, dat het afgelopen was en dat vooral de laatste dagen bange dagen waren...


Het zijn in het Duits geschreven print screens..een verhaal wat voor onderzoekers interessant kan zijn.