Informatie » Lemmer » Afbeeldingen Lemmer » Vissersburen, Rien en Weverswal |1| » Vissersburen, Rien en Weverswal |4|

Vissersburen, Rien en Weverswal |4|

Bovenstaande vijf foto's zijn afkomstig van Hinke Woudt: Sleepboot Femmy

Om te beginnen was daar de Femmy, een heel klein, lief sleepbootje dat eigendom was van de steenkolen handel van Gosse Wierda. De Femmy sleepte en verhaalde de kolenschepen, meestal Rijnaken zonder eigen voortstuwing, van en naar de Tramhaven waar het kraanschip van Gosse Wierda lag. De machinist van deze door stoom aangedreven kraan was Atte Duiker. Hij was vader van Jaap, een klasgenoot van me. Een erg driftige man in mijn beleving als kind. In de Tramhaven werden de steenkolen overgeslagen in andere binnenschepen, maar ook naar de wal om verder naar de opslagloodsen in de buurt van de oude sluis, naast het kantoor van m’n vader, te worden getransporteerd.

Wat me nog heel helder voor de geest staat, is dat de Femmy natuurlijk ook wel een slokje brandstof lustte. De kapitein van de Femmy, Oepke de Boer moest zelf met behulp van een speciale roterende vlinderpomp (met heen- en weerzwengel), die met de inlaatpijp in een olievat werd gezet, de olie overpompen in de bunker van de sleepboot. De olievaten werden met een vrachtauto aangevoerd en stonden op de Prinsessekade t.h.v. het oude tramstation. Overigens was deze kapitein een bijzonder aardige man, die bij mij altijd heel goed gemutst overkwam.
De kapitein van de Femmy woonde aan de Vissersburen. Vaak lag zijn bootje bij hem voor de deur (de Rien langs de Vissersburen was toen nog niet gedempt). Op een bepaalde morgen bleek de Femmy op onverklaarbare wijze gezonken. Dus groot alarm. Brandweer erbij, maar ook werd de ‘Jan Nieveen’ ingezet om de Femmy weer boven water te krijgen.

Door: Leen Bosma

De Piet Hein, het koninklijk jacht van koningin Juliana. Waarschijnlijk hier in 1950

Afbeelding van Hielke Roelevink. Toen en Later

Andries Visser (Panne) en Gerben Coehoorn

Woning Vissersburen 24 (Aaltje de Haan)

Woning Vissersburen 70, (Riekelt Visser)

Voor de demping - Zomer 1956

Bezoek 1920 door Koningin Wilhelmina

Centrale bakkerij, kijk op de Vissersburen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.