Cuiper, Sijmon

Sijmon Cuiper *07-12-1917 te Echten † 16-04-1982 te Oosterzee.

Sijmon Cuiper. Vals persoonsbewijs op naam van 'Libbe Marten van Es'. Zijn andere schuilnamen waren 'Marten' en 'Willem Boomsma'.

Sijmon was de zoon van Pier Cuiper en had zijn werkterrein hoofdzakelijk buiten de gemeente. Hij was sinds 1943 actief in diverse Knokploegen; met de ploeg van Uilke Boonstra overviel hij op 10 september 1943 het distributiekantoor in St.Jansklooster. Op 7 juli 1944 deed hij ditzelfde in Workum voor de KP van Sneek. Grootste wapenfeit was zijn deelname aan de fameuze gevangeniskraak in Leeuwarden, 8 december 1944. Sijmon Cuiper speelde ook nog een rol als BS-commandant bij de bezetting van de brug in Scharsterbrug aan het einde van de oorlog.

Verder waren in Echtenerbrug werkzaam Wiepke Hof en diens zwager, meubelmaker Albert Koopman.
In de omgeving van Langelille opereerde nog de te Delfstrahuizen woonachtige Hendrik Wind op het gebied van de onderduikershulp; de bij diens ouders in de kost zijnde Apeldoornse water-politieman Gerrit Jan Niesing ('Chris') was actief als KP'er en was zowel aanwezig bij de overval op het distributiekantoor van Workum als bij die op de gevangenis te Leeuwarden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.