Schulpen, Lemmer |3|

De foto moet in de zestiger jaren gemaakt zijn want op het zonnescherm links staat de naam van Jan Bouma.

In dit deel van de vroegere Andringastate was in het verleden bakkerij Blessinga gevestigd. Dat was de grootvader van de vorig jaar overleden oud-wethouder Jan Blessinga. Zijn opvolger was Hendrik de Haan die daar enkele tientallen jaren zijn bedrijf had. Hij verkocht in de vijftiger jaren aan Buitenveld die het maar een maand of drie uithield. Bouma, die een bakkerswinkel aan de Oude Sluis had, ging toen naar de Schulpen. Later maakte hij van de linkerhelft een cafetaria. Toen de familie Bouma naar Staniastate in Oudemirdum vertrok kwam dit deel van het grote pand in handen van een Duitser. Die had ook de drogisterij van de familie Boonstra ernaast gekocht.

Het geheel werd omgebouwd tot een soort discotheek. Het eindigde in een grote brand. Daarna werd het kantoor van de Amro Bank erin gevestigd. Op de hoek van Schulpen en Oudesluis had Pietje Propsma haar tabakswarenzaak ’t Hoekje. In het eerst nog met een bevrachtingkantoor voor de scheepvaart. Na een paar andere bestemmingen – makelaarskantoor en souvenirwinkel – is daar nu ijssalon IIskâld gevestigd.

  • Leeuwke Bootsma: De viskar van Jan Atsma (de vakman), is rechts nog net te zien. Atsma woonde destijds in de 4e Parkstraat.

Detailfoto

Zicht vanaf de Schulpen

Zicht vanaf de Schulpen

Deze kaart is verzonden op 3 februari 1907, door Sjoukje Bangma naar Froukje Bangma.

Hotel, Café en stalhouderij "De Wildeman" rond 1900

Omstreeks 1900 - En Hotel en Stalhouderij R. Eilers, die aan de Markt zijn pand had. Zie ook: Oude herbergen in De Lemmer

Vroeger zat in het pand (links op de foto) van de Wildeman het bijkantoor van de Amsterdamse Bank. Inmiddels is de Wildeman veel groter, omdat die twee naastliggende panden er nu ook bij horen. Het pand is nu één van de beschermde monumenten in Lemmer.

Bar-dancing, Cafetaria en Steakhouse “De Viking”