Afbeeldingen van Lemsters |7|

De volgende 10 foto's zijn van Tette (Theo) Verhoeff: Pake en Beppe Verhoeff woonden destijds in de Pietersbuurt, ze hadden een brandstofhandel op het Turfland. Die was gevestigd in het pand van de pottenbakkerij 'DE GOEDE VERWACHTING' Na de oorlog is het bedrijf opgeheven (gestopt)

Mijn opa en oma en ome Cees (jongste zoon) zijn in de jaren ‘50 verhuisd (geëmigreerd?) naar de Zaanstreek dit i.v.m. werkzaamheden van ome Cees, hij werd schipper op de het Rijkspont-veer over het Noordzeekanaal, mijn vader werd dat later ook.

Foto van Tette (Theo) Verhoeff: Dit zijn pake en beppe Verhoeff jaren ‘30 ? van L/R ome Cees-Meine, pake Roelof, ome Wiebe, beppe Roelofje-Koopmans, en mijn vader Nanne-Jan.

Foto van Tette (Theo) Verhoeff: Dit zijn de drie broers nl L/R Cees-Meine Nanne-Jan en Wiebe Een bijzonderheid om te vermelden ome Cees was ooit damkampioen van Friesland ( in het jaar….)

Foto van Tette (Theo) Verhoeff: Dit is de uitgebreide familiefoto van boven L/R Nanne-Jan Trijntje Cees-Meine en grote Roelof (1) zoon Wiebe (we hebben er 2 in de familie) In het midden, Pieter Roelof (no,2) Tette Geertje en Wiebe. Onder pake Roelof onze benjamin Roelien (Lien) d.v. ome Wiebe en beppe Roelofje.

Foto van Tette (Theo) Verhoeff: Dit is de familiefoto van ome Wiebe van L/R ome Wiebe zoon Roelof en Pieter en tante Geertje Verhoeff-Schothorst.

Foto van Tette (Theo) Verhoeff: Dit zijn van L/R mijn vader Nanne-Jan en ome Wiebe.

Foto van Tette (Theo) Verhoeff: Foto van ome Wiebe alom bekend van de reddingsboot HILDA.

Foto van Tette (Theo) Verhoeff: Foto van mijn vader Nanne-Jan als zeeman…. bij de MARINE !!

Foto van Tette (Theo) Verhoeff: Dit zijn mijn ouders Trijntje Verhoeff-de Vries en Nanne-Jan Verhoeff.

Foto van Tette (Theo) Verhoeff: Dit is de familiefoto van mijn ouders van L/R Vader Nanne-Jan zoon Tette moeder Trijntje Verhoeff de Vries en zoon Roelof.

Foto van Tette (Theo) Verhoeff: Foto van mijn vader Nanne-Jan in zijn laatste levens jaren, en een fotootje van mijn moeder Trijntje.

De volgende 10 foto's zijn van Jan Mark Koopmans: Verschillende foto's van mijn overgrootvader Marten Koopmans (mei de stokjes).  Mijn vader is vorig jaar februari 2017 overleden. Hij woonde al ruim tien jaar in Sudderige, waar hij uitkeek op de Pôlle 9, waar hij zelf nog gewoond heeft en waar 2 van de kinderen zijn geboren. Hij heeft ook jaren (1947-1961) op de Houtmolen gewerkt.

Marten Koopmans is geboren op 02-01-1871 om 01:00 in Lemmer, zoon van Auke Martens Koopmans en Jacobje Hendriks Slotinga. Van de geboorte is aangifte gedaan op 02-01-1871. Marten is overleden op 14-12-1954 in Lemmer, 83 jaar oud. Marten trouwde, 29 jaar oud, op 15-06-1900 in Lemmer met Afke Spiekholt, 27 jaar oud. Afke is geboren op 25-02-1873, dochter van Jan Andries Spiekholt en Lupkje Visser. Van de geboorte is aangifte gedaan op 25-02-1873. Afke is overleden op 13-03-1957 in Heerenveen, 84 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 14-03-1957.

De bijnaam “Marten mei de stokjes” is gekomen, omdat hij op latere leeftijd erg slecht ging lopen als gevolg van suikerziekte in combinatie met slechte doorbloeding van zijn benen. Hij heeft na zijn werkzame leven als bakkersknecht, zich lang met twee stokken kunnen behelpen. De laatste jaren heeft hij liggend in bed voor het raam doorgebracht als gevolg van amputaties van tenen en/of onderbeen.

Marten Aukes Koopmans en Afke Spiekholt.

Afke Spiekholt.

Familie Koopmans

Onderstaande foto's zijn van Harm Hateboer (1871-1954). Harm Hateboer was getrouwd met Geesje Haringsma. En hij is de vader van mijn grootmoeder, Janna Hateboer. Zij was getrouwd met Auke Koopmans (1901-1944) en hun enige zoon was Marten Koopmans, mijn vader.

Foto van Jaap Kuiper: Deze foto zat in het album van mijn ouders, maar niemand in de familie weet wie hier op staan. Het zullen allicht Lemsters zijn op een jaarlijks uitje.

  • Frits van Riel: Dit is een schoolreisje van kinderen van de Lagere School naar Paterswolde. Vaartocht op het Paterswolde meer. Op de achtergrond zie je het bord van Hotel de Twee Provinciën. Dat had een speeltuin. In het fotoalbum van mijn moeder zit een vergelijkbare foto. Ik gok dat de foto midden jaren 1925 - 1935 gemaakt zal zijn.

Foto van Jaap Kuiper: Mijn grootvader Hendrik Kuiper met waarschijnlijk Anton Wessels.

Deze foto is genomen voor het huis van Poppe de Rook, later van mevrouw Akkerman op de hoek van 'Het Leeg' en de Emmakade.

Staand linksachter: Meinze de Vries (de vader en opa van Evert-Johannes de Vies) de vrouw met een mat in de hand is een dochter van Uile Kooistra.
Op een emmer zit Ietsje, een dochter van Jan de Vries. Achter haar is het hoofd zichtbaar van Hendrik Visser. De man die op het zadel van de fiets leunt is niet bekend. De volgende in de rij is Sibbeltje Bootsma, zij was getrouwd met Kees Dijkstra. Nadat zij weduwe werd, werkte zij in de hang bij Seerp de Blauw. Later hertrouwde zij met Siebold van der Bijl.

Op deze foto zijn vissers aan het werk op de kade van de Binnenhaven. Links de bebouwing van de noodwoningen en rechts in de achtergrond de remise en kantoor van het tramstation. De vrouw met de ketel is Ymkje Bijlsma-De Vries. Zij schenkt thee in voor haar man Klaas Bijlsma, de man met de hoed. De andere vrouw is misschien haar moeder. De gewoonte was dat vrouwen van thuis de mannen tijdens werk op de haven (hier Binnenhaven) koffie en thee brachten. Het was dus handig om in het Achterom of Leeg te wonen. Ymkje en Klaas woonden mooi dichtbij in het Leeg boven “De Baan“ van Pen. Vanwege de aanleg van de NOP-polder verlieten veel vissers De Lemmer. Ymkje en Klaas Bijlsma vertrokken in 1938 naar Den Oever. Maar keerden in 1942 terug naar De Lemmer. Zij gingen op het eind van de Beneden schans aan de Rien wonen achter de boerderij van Huitema in een woning aan een steeg naar Rien.

Steven de Jong