Renshaw: Anthony Steven Renshaw

Geen foto

Begraven op de Algemene oude begraafplaats te Lemmer. Ereveld, Afdeling C, Regel 10, Grafnummer 2, omstreeks maandag 17 Mei 1943.

Anthony Steven Renshaw.

535117 Sergeant Pilot Royal Air Force 83 Sqdn AIR27
Zoon van _____ en van ______.
Geboren, _____, te _____ .
Overleden, donderdag den 13e Mei 1943, ten 23 uur, 24 vier en twintig minuten nabij Eesterga, Lemsterland.
In den ouderdom van _ jaren.

Bijgewerkt op 28-11-2020 

Aangetroffen tekst / Grafopschrift

535117 SERGEANT
A. S. RENSHAW
PILOT
ROAL AIR FORCE
14 TH MAY 1943

Omgekomen bemanning: LANCASTER Mk.I - W4981 OL-A - 13 May 1943 - EESTERGA - CREW 7

  • Anthony Steven Renshaw.
  • Joseph Edwar Lecomber.
  • Frederick Arthur Worsnop.
  • Stanley Wilfred Gould: opgepakt Prisoner of War - Krijgsgevangene
  • Frederick Arthur Worsnop.
  • Henry Rochead Williamson.
  • James Mcghee Hargreaves.
  • Jack Richard Stone.

AVRO Lancaster W4981 OL-A

Oberleutnant en Staffelkapitän Lothar Linke (foto) en zijn boordmarconist Walter Czybulka schoten om 23.24 uur in hun Messerschmitt een Lancaster in brand boven Gaasterland. Deze AVRO Lancaster W 4981 van de 83e RAF Pathfiner Squadron had de Engelse basis Wyton als thuishaven. Het toestel was om 21.54 uur opgestegen met Pilsen als het einddoel. Lothar Linke zorgde er dus voor dat het vliegtuig zijn bommenlading niet boven Duitsland kon laten vallen. Het vliegtuig ontploft in de lucht. Het grootste gedeelte van het vliegtuig is bij Eesterga neergekomen op ongeveer een kilometer aan de westkant van de Rijksweg Lemmer – Sneek. De gehele bemanning is omgekomen. Het is het 21e vliegtuig dat door Lothar Linke werd neergeschoten.

Alle bemanningsleden zijn op de Algemene begraafplaats in Lemmer begraven. Van radiotelegrafist S.W. Gould is nooit wat teruggevonden. Hij zat vanwege zijn functie dicht op de bomlading toen zijn toestel door het Duitse vuur geraakt werd. Het vliegtuigwrak kon eerst in 1952 geborgen worden. In de resten van de machine werd nog het stoffelijk overschot gevonden van sergeant (airgunner) James Mcghee Hargreaves, 23 jaar uit Glasgow.
Bijna een half uur later schiet Linke zijn 22e vliegtuig bij Hieslum uit de lucht. Het ging hierbij om een Lancaster van het 9e Squadron. Ook hier kwam de gehele bemanning om het leven.

Aan dit verhaal kan nog een verhaal worden vastgemaakt. Het betreft het toenmalige raadselachtige grote gat in de landerijen in Wijckel op de landerijen van veehouder Jan Tijsma. Het land viel destijds onder Wijckel, gemeente Gaasterland. Op 1 juli 1944 werd Wijckel door herindeling onderdeel van de gemeente Lemsterland. De gemeente noemde het nu Follega en later weer Kooiweg in Lemmer. Hier staat een verslag opgenomen van de plek des onheils waar men op 14 mei 1943 wel een gat vond maar geen vliegtuig. Er zijn daarin meerdere raadsels opgelost.

Geraadpleegde bronnen:

www.tracesofwar.com 
losses.internationalbcc.co.uk
www.teunispats.nl
timenote.info
placenote.info 
nl.wikipedia.org 
www.spanvis.com

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.