Prenten van Lemmer |2|

Afdruk van: Gerrit Rottiné

Afdrukken van: Gerrit Rottiné

1790

In kleur

Achter de tramdijk: Dit beeld, zo rond de vijftiger jaren, is met uitzondering van het brugje, geheel verdwenen. Inmiddels zijn woningen gekomen met daarachter nog meer woningen, waartussen een straat is aangelegd, die nu met Villa Novalaan wordt aangeduid, welke naam is ontleend aan de boerderij rechts op de tekening. Het huis vooraan werd bewoond door twee gezinnen en achter de schutting was de moestuin van Siebe-Nieske, waaruit de groenten in Lemmer werden uitgevent. De voormalige zeilvereniging W.S.L. had onder de bomen z'n eerste aanlegsteiger, doch dat werd een flop, want teeraanslag van de gasfabriek deed de handel snel verhuizen.

1734

Gezicht op de Zijlroede te Lemmer, door P.I. Portier c.a. 1760. Links het spiegeljacht van jhr. S.H.R. Roorda van Eysinga te Joure.

Gedemptegracht. De brug lag van de Markt naar de Nieuwburen, over de Lemster Rien.

Sluis te Oosterzee

1920: Spinnekopmolen 'De Mutserd'

 

 

Deze molen heeft gestaan tegenover de kop van de Zijlroede, aan het weggetje, dat naar veehouder Eizema liep, getekend door Siemen van der Wal naar een foto uit 1920, toen het Stoomgemaal werd geopend. Rechts het dubbele woonhuis, destijds bewoond door de familie's Krekt en Kok.

'Siberië' nu jachthaven: Op Siberië kwam de vuilnis uit de Lemmer terecht. De stortplaats lag dichtbij de Zijlroede en vanaf de Zeedijk kon je op dat terrein komen.

Een Engels koolschip voor de haven van Lemmer, rechts op de voorgrond een spiegeljacht

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.