Waaigat, Lemmer

1905: Hier hoek Waaigat nog te zien als water.

Het pand wat in de volksmond Het 'Vredespaleis' genoemd werd. Hoek Langestreek/Waaigat.

Kruidenierswinkel van Weduwe J. Meijer. Hoek Langestreek-Waaigat ('Vredespaleis') - 1925.

Deze opname moet gemaakt zijn in de tijd dat de brug nog ter hoogte van Sonsma lag, want hier ligt een schip recht voor het Waaigat. Het lijkt wel een soort skûtsje, dat tot woonboot was omgebouwd. Links staat het gebouw dat in de volksmond het 'Vredespaleis' heet (Ferdinand Kok, is in deze woning geboren). In de winkel, waarvan de deur open staat, woonde Wed. Meijer. Zij verkocht kruidenierswaren. Verder had zij altijd enkele kostgangers. Het huis rechts draagt het bord 'Smederij en koperslagerij'.

Op deze foto woonde op de hoek Bruining, 'De Zwartverver'. Als er iemand overleed gebeurde het wel, dat de familie kleding zwart liet verven, zodat er op gepaste wijze gerouwd kon worden.

Foto van Geertje Visser: No 12, (waar op de bovenste foto links de fiets voor staat), nu met een dakkapel, het huis ernaast is een nieuwe woning geworden.

Inzicht  Waaigat met op de hoek 'Smederij Hollander'.

Boven onder: Op de hoek Waaigat-Langestreek, nabij de Flevobrug, bevond zich de voormalige stoomsmederij, lieren, scheepstoeter en machinerieënfabriek van de familie Hollander.

In het pand anno 1716, waarvan de uit 1911 stammende trapgevel één van de jongste onderdelen is, bevindt zich een uniek historisch zeer waardevol interieur, dat stamt uit 1895. Oude aandrijfwerken, mallen, gereedschappen, unieke apparaten en halffabricaten vertegenwoordigen een grote historische waarde voor Lemmer als dorps gericht op scheepvaart en watersport. De volledig ingerichte klassieke smederij dreigt voor Lemmer verloren te zijn gegaan.

Familie Hollander, 1902. Boven van links naar rechts: Aleida, Michiel, Johannes, en Griet. Onderste rij: Geertruida met dochter Gretha, moeder en vader Hollander en Jacobus Hollander zijn broer. www.naamvereniginghollander.nl

De overgrootvader van Gerard had een koperslagerij en winkel in huishoudelijke artikelen in Woudsend. Zijn grootvader is van Woudsend naar Kuinre getrokken, waar hij een smederij en koperslagerij had. Rond 1895 is de familie naar Kuinre gekomen. Gerard, zijn vader Michiel Hollander en diens broer Koos, hebben later deze zaak in Lemmer voortgezet. Het was een stoomsmederij en tevens lieren machinerieënfabriek.

Toen er werd besloten het bedrijf te ontruimen, kwamen mevrouw Hollander en haar kinderen een keur van artikelen tegen, waarvan ze meenden, dat ze een zekere historische waarde vertegenwoordigen. Hier is een apparaat te zien waarmee koperen scheepstoeters in de smederij werden gemaakt.