Schans, Lemmer |5|

Foto van Kleis Visser

Op de Schans 29 was vanaf 1820 een synagoge in gebruik die in 1866 met behulp van het stadsbestuur werd opgeknapt. De synagoge is tot 1920 in gebruik geweest en werd daarna verkocht en verbouwd tot woonhuis. In 1924 werd Lemmer bij het gebied van de joodse gemeente Sneek gevoegd.

  • Theo Verhoeff: Deze winkel was ooit een Synagoge (1866-1920 )
  • Leeuwke Bootsma: Later de schilders winkel van Chr. van Slageren.

1984

Feest met optocht door de Schans, met versierde wagens.

Onderstaande foto's zijn afkomstig van Jules Bosma, die ze van oude negatieven om heeft laten zetten in deze afdrukken...en die zijn grootouders de schoenmakerij hadden van 'Bosma' aan de Schans, de zaak is ook enkele keren afgebeeld op de foto's. De foto's zijn genomen zo rond 1958, heeft iemand herkenning in de personen die er op afgebeeld staan? geeft u dat dan a.u.b. door aan: Jules.Bosma@home.nl 

Op deze foto is de schoenmakerij van Jules zijn grootouders goed te zien. Er is een stuk erf van Bosma door de gemeente onteigend om de haakse bocht uit de schans te kunnen halen, vervolgens is het huidige driehoekige pand ervoor in de plaats gekomen. 

Aanbesteding bouw Schans 

Aanbesteding elektrische installatie Schans

Aanbesteding verfwerk

Onteigening Schans 

Artikel verbetering

Deze foto was voor mij (Roelie) een grote verassing, want als 5 á 6 jarig kind, zat ik in de kar..iets met zo'n geel mutsje op... en mijn zusje Gea, was het Prinsesje op de kar, met kroontje op. Mijn moeder is te zien naast te kar...Misschien dat iemand de andere heren herkend?.

1982:  Lemster eethuis in de as gelegd

LEMMER - In alle vroegte is vanmorgen het eethuis „'t Hoekje" in het centrum van Lemmer door brand verwoest. In korte tijd werd het pand op de hoek van de Schans en Markt in de as gelegd. Het eethuis is eigendom van de horeca-exploitant Cor Schaaf uit Lemmer.

De eigenaresse mevr.. Molenberg, voor de zaak