Eintsje van de Dam |2|

Op de foto Willem Dam (voorheen zeilmaker bij M.F. de Vries) Tine Dam en haar zuster Aukje Dam.

Een mooie opname van het eindje van de dam. Dat is hier nog helemaal compleet met het houtwerk rondom. Een loopje naar het eindje was toen een dagelijkse bezigheid voor velen. Wie ooit op de gedachte is gekomen om dit er weg te halen weet ik niet, maar die heeft Lemmer geen goede dienst bewezen. Het was een plek waar men een poosje ging zitten om over het water uit te kijken, er werd gehengeld en gezwommen. 

Auke Coehoorn vertelt: "Hier is de Oostdam haast even lang als de Westdam maar omdat de dijk van de nop er toen nog niet was, was de ingang naar de haven breed genoeg, later is er een stuk van de Oostdam afgehaald"

Foto van Hillebrand Visser: Hij is genomen op de huidige Vuurtorenweg. Als de kar er niet had gestaan hadden we de Lemster Sluis gezien. Op de achtergrond zie je ook de R.K. Kerk. Ze plaatsten hier bolders op de dam t.b.v. de scheepvaart. De betonblokken werden met deze kar boven het gat gereden, en dan liet men het blok met een vijzel voorzichtig zakken. Mijn overgrootvader Hillebrand Visser, is de man met die lichte hoed op.

29-8.jpg

Ringdijk Noordoostpolder in uitvoering. De Havenmond van Lemmer, links de Oosthavendam en rechts de Westhavendam, met op de achtergrond de in uitvoering zijnde Ringdijk van de Noordoostpolder

Jubileum Excelsior.


Reactie plaatsen

Reacties

Pieter Sake Feenstra
10 maanden geleden

wat wie it eartiids in moai en smûk plakje de âld Lemmer