Geschiedenis Baptistengemeente Lemmer
Door Ynze de Boer.
De echtparen Veersma en Zijlstra hebben de eerste aanzet gegeven tot het vormen van een baptistengemeente in Lemmer. Deze beide echtparen hadden om uiteenlopende redenen Lemmer en omgeving als domicilie gekozen.
Het echtpaar Veersma kwam uit Stavoren en was daar lid van de Baptistengemeente. Sietse Veersma is werkzaam als steenzetter bij het Waterschap en moet voor zijn werk verhuizen naar Lemmer. Daar komen ze eind jaren ’50 te wonen in de Willem Barendzsstraat.
Het echtpaar Tjipke en Hiltje Zijlstra woonden aan de Lemsterweg in de buurt van Rutten. Het was een boerengezin dat in 1954 vanuit het Noord-Friese Lieve Vrouwenparochie in de destijds veelbelovende NoordOostpolder was komen wonen.
Met het oog op de afwezigheid van een Baptistengemeente in de buurt, bleven zij in eerste instantie ingeschreven als lid in de gemeente van Leeuwarden.
Deze beide echtparen voelden – gesteund door een aantal andere christenen in Lemmer – behoefte aan het oprichten van een Baptistengemeente in Lemmer.
Sietse en Pietsje Veersma.
Familie Zijlstra.
Kerkgebouw in 1963 na opening.
Openingssamenkomst gebouw.
Op zondag 20 oktober 1963 's middags om 3 uur wordt in het bijzijn van vertegenwoordigers van de gemeentelijke overheid, kerken, omliggende Baptistengemeenten en de Unie van Baptisten gemeenten in Nederland het kerkje feestelijk geopend. De kerkzaal is tjokvol. Zo vol, dat de jeugd en enkele leden van het koor van de gemeente Staveren, dat zijn medewerking aan deze openingsdienst verleent, een plaats moeten zoeken op de grond voor de kansel.
Ds. Blenkers, de voorganger van de Baptistengemeente Stavoren, leidt de dienst.
Een verslag uit de Lemster courant over de opening van het gebouw.
Ds. Hessels met zijn gezin.
Al snel is het kerkzaaltje te klein. De ruimtes voor externe uitbouw-mogelijkheden zijn al volledig benut daarom wordt gezocht naar interne mogelijkheden voor uitbreiding van het aantal zitplaatsen. Deze mogelijkheden worden gevonden in het zoldertje wat zich boven het portaal bevindt. In de winterperiode van 1971 - 1972 wordt deze zolder verbouwd tot galerij en bijzaal. Dit wordt weer gedaan met eigen krachten en met de deskundige hulp van dhr. Frankema.
De aanwezige ruimte wordt optimaal benut door de galerij een stukje de kerkzaal in te bouwen. Besloten wordt de vloer van de galerij vlak te houden en de opening naar de kerkzaal afsluitbaar te maken waardoor deze ruimte ook als bijzaal gebruikt kan worden. Konden er eerst zo'n honderd bezoekers in de kerk, dit aantal is na de verbouwing uitgebreid tot ongeveer honderdveertig.
Een beeld van de kerkzaal met de galerij.
De kerk krijgt vorm.
Op zondag 31 oktober 1982 wordt het gebouw in gebruik genomen. De bouwcommissie draagt het gebouw over aan de kerkenraad Dit wordt gesymboliseerd door de voorzitter van de bouwcommissie, architect Evers, die de kansel-Bijbel uit het oude gebouw overdraagt aan ouderling Span. Het gebouw krijgt – net als het oude kerkje – de toepasselijke naam Rehoboth.
De overhandiging van de Kanselbijbel.
Omdat de gemeente blijft groeien is in 1987 opnieuw een uitbreiding van het gebouw nodig. Deze keer worden aan beide zijvleugels nieuwe zalen aangebouwd.
Uitbreiding 1987.
In 1987 vertrekt ds. Bottenbley naar Drachten en wordt ds. Gorsira, de nieuwe voorganger van de gemeente. Daarna blijft het aantal bezoekers stabiel en tot vandaag de dag kerkt de Baptistengemeente in dit gebouw.
Boekje Baptistengemeente Lemmer.
Reactie plaatsen
Reacties