Flevobrug te Lemmer

De Flevobrug (voorheen Langebrug II) De Langebrug kwam op deze plaats in 1912 en werd in 1954 vervangen door de Flevobrug

5 juli 1954 Flevobrug te Lemmer geopend

De nieuwe Flevobrug te Lemmer is Zaterdagmiddag officieel geopend. Precies 11 maanden lang had een pontje dienst gedaan als verbinding tussen Korte- en Langestreek.
Reeds in 1938 waren er plannen voor een nieuwe brug, die voor het autoverkeer breed genoeg zou zijn. Toen in 1944 een Duitse boot de brug ramde, werd deze gesloten voor autoverkeer.
In 1950 werd de brug op de „spoed- lijst' geplaatst en in 1953 had de aanbesteding plaats. De nieuwe brug heeft een breedte van 9 meter en heeft twee voetpaden

Lemmer was trots op z'n nieuwste aanwinst die haar vorm kreeg in de tekenkamer van het bureau gemeentewerken en door de gemeente met 200.000 guldens werd betaald.

Pontje ten bate van de bouw Flevobrug te Lemmer (vroeger Langebrug)

Opening Flevobrug 1954

Dit is een opname van een openstaande Flevobrug en omgeving. Er gaat een schip door de brug. Aan de wal voor de brug liggen de melkbootjes van Van der Meer en Klaas Deinum, die aan het roer staat. De melkbussen werden gebracht door Fa. Walinga, uit Heeg. Aan de overkant van het water staat de oude muziektent nog. Dan de vroegere boerderij, die door meerdere gezinnen werd bewoond. Onder andere door de familie van Jan de Haan.

Eigenlijk ging het hier dus ook al om het probleem van de leegstaande boerderijen. Nu in het buitengebied toen in de dorpen. De kerk van de gereformeerde gemeente staat er nu nog bij zoals op de foto. Alleen is het gebruik naar een andere groepering overgegaan. Ook aan het pand van Koop Gaastra, is eigenlijk niets veranderd. Daarnaast de bakkerij van Teake Boonstra.

Het volgende blok huizen is allang met de grond gelijk gemaakt. De melkbootjes werden, zoals we nu zouden zeggen, multifunctioneel gebruikt. De voornaamste taak was het op halen van de melk van de boeren in de Brekkenpolder, elk voor een andere fabriek. Daarnaast werden ook schoolkinderen en kerkgangers van en naar het gebied vervoerd. Hij voorzag de bewoners van brood en groente, maar het gebeurde ook dat er een kalf lag, dat naar de slager moest. Klaas staat hier achter het roer, waarschijnlijk om achter het schip door de brug te gaan. Tussen de melkbussen staat een fiets daarnaast de broodmand.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.