Wilson: Leonard Dinsdale Wilson

Geen foto

Begraven op de Algemene oude begraafplaats te Lemmer. Ereveld, Afdeling C, Regel 9, Grafnummer 1, omstreeks maandag 20 December 1943.

Leonard Dinsdale Wilson.

1621809 - Sergeant Navigator - Royal Air Force Volunteer Reserve - 101 Sqdn.
Zoon van George Dinsdale Wilson en Florence Marion Irene Wilson-Brown, uit Hessle, Yorkshire.
Geboren in het jaar 1923, te Hessle, Yorkshire, Verenigd Koninkrijk
Overleden, donderdag 16 December 1943, te Follega, Lemsterland.
In den ouderdom van 20 jaren.

Bijgewerkt op 7-11-2020 

Aangetroffen tekst / Grafopschrift

1621809 SERGEANT
L. D. WILSON
NAVIGATOR
ROAL AIR FORCE
16 TH DECEMBER 1943 AGE 20

Door Wiebe Feenstra:

Donderdag 16 december 1943

Het was vanavond erg druk in de lucht en er werd nogal geschoten ook. Vader en ik stonden net voor brood eten even achter huis de lucht af te zoeken of er ook wat te zien was. Plots zagen we in de richting Spannenburg, hoog in de lucht de streepjes van lichtspoormunitie. Vlak daarop zagen we een vuurbolletje dat rap groter werd.

Het leek net of het onze richting uitkwam en we wilden net naar binnen gaan, toen zich een vreselijke explosie voordeed. Ik had de grendel van de achterdeur nog in mijn hand, maar werd net als vader door de sterke luchtdruk tegen de keukenmuur gegooid. Toen we verschrikt omkeken zagen we een enorme vuurbal, die naar het leek recht op ons afkwam, maar eensklaps viel de enorme vuurbal in stukken uiteen naar beneden. Vast weer een slachtoffer van de oorlog.
Als het nu maar een Mof is, maar dat betwijfelen we.

Vrijdag 17 december 1943.

Het was gisteravond inderdaad een exploderend vliegtuig en helaas ééntje van onze Engelse vrienden. De brokstukken zijn terecht gekomen achter de tramdijk tussen de Follegasloot en de rietkragen ten Zuiden daarvan.

Dinsdag 28 december 1943.

Het is kerstvakantie en mijn vrienden Cor, Jan, Willem en ik hebben een bezoek gebracht aan de plaats waar 12 dagen geleden een totaal uit elkaar geslagen Engels vliegtuig is neergekomen. Het was mistig weer. We liepen langs de tramdijk tot we op de hoogte kwamen waar het vliegtuigwrak ergens moest zijn neergekomen. We gingen het land achter de tramdijk in en vonden al gauw stukjes vliegtuigmateriaal. Ook vonden we brokjes vlees zo groot als een schoenzool.
Deze vleesbrokken zijn vast afkomstig van omgekomen bemanningsleden.
Het is vreselijk. De Duitsers hebben de stoffelijke overschotten althans wat er van over was begraven op het nieuwe kerkhof van Lemmer. Dit kerkhof begint al aardig op een militaire begraafplaats te lijken. De mist begon op te trekken en plots hoorden we een geweerschot. We keken in de richting waar het geluid vandaan kwam en zagen in de buurt van de rietkragen twee Duitse soldaten staan.

Ze hadden ons waarschijnlijk pas gezien toen de mist optrok en om onze aandacht te trekken een schot gelost. Wij dachten nog wel dat alles reeds door de Duitsers was weggehaald en dat er geen bewaking meer zou zijn. Ze gaven te kennen dat we bij hen moesten komen.
We gaven direct gevolg aan hun verzoek. Tussen de Duitsers en ons was echter een brede sloot waar noch wij noch zij overheen konden komen. Ze vroegen ons" "Was macht euch dort?". Wij antwoordden dat we neugierig sind. Waarop zij zeiden: "Viel zu gefarlich schert euch weg". Wij maakten ons direct uit de voeten, wat we niet eens erg vonden met hier en daar stukjes mensenvlees op het land liggend.

Marechaussee Gewest Groningen Proces Verbaal Inzake Het Neerstorten Van Twee Vliegtuigen
PDF – 1,6 MB 38 downloads

Bron: Het archief gevormd onder het beheer van de secretaris van de gemeente Lemsterland 1939 - 1969, inventarisnummer 989, Processen-verbaal opgemaakt naar aanleiding van luchtaanvallen en bominslag in de gemeente Lemsterland, 1941-1944.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.