Ronson: Ewart Gladstone Ronson

Begraven op de Algemene oude begraafplaats te Lemmer. Ereveld, Afdeling C, Regel 11, Grafnummer 5, na vrijdag den 17e Juli 1942.

Ewart Gladstone Ronson.

1325076 Sergeant Wireless Operator/Air Gunner Royal Air Force Volunteer Reserve 408 Sqdn.
Zoon van Ronson en van Wedge.
Geboren in het eerste kwartaal van 1920.
Overleden, vrijdag den 3e Juli 1942, te IJsselmeer circa 1 kilometer ten oosten van Medemblik. In den ouderdom van 22 jaren, _ maanden en _ dagen.

Bijgewerkt op 9-4-2021

Aangetroffen tekst / Grafopschrift

1325076 SERGEANT
E. G. RONSON
WERELESS OPERATOR/AIR GUNNER
ROYAL AIR FORCE
3DR JUNE 1942

Bron:
www.gaasterlandinwo2.nl

www.oorlogsmonumentenmedemblik.nl

Vliegtuigcrash Hampden AT154 IJsselmeer

In de nacht van 2 op 3 juni 1942 werden 195 bommenwerpers van de Royal Air Force, waaronder Lancasters en Hampdens, uitgezonden om de Krupp fabrieken in Essen te bombarderen. Bij deze aanval gingen 14 vliegtuigen verloren.

De Hampden AT154 was om 23.26 uur opgestegen van vliegveld Balderton in graafschap Nottinghamshire in Engeland. Om 01.06 uur werd de Hampden op de heenvlucht naar Essen door een Duitse Messerschmitt Bf 110 nachtjager van vliegveld Leeuwarden uit de lucht geschoten en stortte neer in het IJsselmeer, circa 1 kilometer ten oosten van Medemblik.

De bemanning:

  • Kenneth Henry Taylor, tweede luitenant Royal Canadian Air Force, piloot, 20 jaar (omgekomen)
  • Peter Leslie Edwards, eerste luitenant Royal Air Force, waarnemer/bommenrichter, 25 jaar (vermist)
  • Ewart Gladstone Ronson, sergeant Royal Air Force, radiotelegrafist, 22 jaar (omgekomen)
  • Orville Wilbert McKenzie, sergeant Royal Canadian Air Force, boordschutter, 25 jaar (omgekomen)

Op 14 juli 1942 spoelde het lichaam van piloot Taylor op een strandje aan bij de Westerdijk in Medemblik, nabij het Lely gemaal. Hij werd begraven op de algemene begraafplaats van Medemblik. Na de oorlog werd dit een oorlogsgraf van de Commonwealth War Graves Commission. Radiotelegrafist Ronson spoelde aan bij Oudemirdum in Friesland en werd op de algemene begraafplaats in Lemmer begraven(ereveld Commonwealth War Graves Commission). Boordschutter McKenzie werd op de Nieuwe Ooster Begraafplaats in Amsterdam begraven (ereveld Commonwealth War Graves Commission). Eerste luitenant Edwards is nog steeds vermist. Zijn naam staat gegraveerd op een paneel van het Runnymede Memorial in graafschap Surrey in Engeland. Deze gedenkplaats omvat meer dan 20.000 namen van Britse, Canadese, Australische en Nieuw Zeelandse vliegers, die als vermist zijn opgegeven en geen oorlogsgraf hebben.

Sporen van de Luchtoorlog is een initiatief van Stichting Leven in Vrijheid.

Bron: www.oorlogsmonumentenmedemblik.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.