Mareš: Jiří Mareš

Begraven op de Algemene oude begraafplaats te Lemmer. Ereveld, Afdeling C, Regel 13, Grafnummer 2, na donderdag den 17e Juli 1941.

Jiří Mareš.

787393 - Sgt. - Front Air Gunner - RAFVR - Leeftijd 25.
Zoon van _____ en van ______.
Geboren, woensdag den 12e April 1916, te _____ .
Radiotelegrafist-sergeant Jiri Marés Mares: Bij de terugkeer van de aanval op Hamburg was er een explosie in het vliegtuig, hij wist eruit te springen, maar verdronk in het IJsselmeer.
Overleden, donderdag den 17e Juli 1941, in het IJsselmeer bij Lemmer.
In den ouderdom van 25 jaren, 3 maanden en 5 dagen.

Bijgewerkt op 12-6-2021

Aangetroffen tekst / Grafopschrift

JIRI MARES
R T
SERGEANT
ROYAL AIR FORCE

12. 4. 1916 17. 7. 1941

DONDERDAG 17 JULI 1941

Duitsland mengt zich ook in de V van Victorie actie. De Duitse Minister van Propaganda, Dr. Paul Joseph Goebbels, neemt de V-actie over en raast: ‘V=Victorie; Duitsland wint voor Europa op alle fronten’. In bezet Nederland lokt dit weer een reactie uit met ‘Duitsland overwintert op alle fronten’.

‘s Morgens vroeg wordt de omgeving van Tacozijl opgeschrikt. Een Wellingtonbommenwerper Nummer 331 (Czech) Squadron wordt bij Lemmer aangevallen door de Duitse nachtjager Messerschmitt Bf110 met daarin piloot Oberfeldwebel Paul Gildner. Het Duitse vliegtuig was in Leeuwarden op de Fliegerhorst gestationeerd.
De Wellingtonbommenwerper met Tsjechische bemanning was op de terugweg vanuit Hamburg naar de thuisbasis in het Engelse Oost Wretham. Boven Hamburg had het vliegtuig al grote schade opgelopen. De Duitser Paul Gildner raakt het vliegtuig nu zo goed dat een noodlanding noodzakelijk wordt. Piloot-sergeant Jaroslav Nyc ziet een zandbank liggen bij het Woudagemaal in het IJsselmeer bij Lemmer en kiest die als noodlandingsplaats. De landingswielen gaan uit maar de vliegsnelheid is te groot. Hierdoor komt de linkervleugel in het water en het Wellingtonvliegtuig slaat over de kop.
Radiotelegrafist-sergeant Jiri Marés durft niet uit het vliegtuig te stappen en verdronk toen de Wellington in de diepte verdween. De andere bemanningsleden konden met hun rubberboot de vaste wal bereiken. Daar aangekomen worden ze direct gevangengenomen waarbij de NSB-politieman Doede Kok een negatieve rol speelde. Na de bevrijding beroofde Kok zich in Kamp Sondel van het leven. De gehele Tsjechische bemanning heeft de oorlog overleefd.

BRON:
www.gaasterlandinwo2.nl 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.