Broughton: John du Verne Broughton

Geen foto

Begraven op de Algemene oude begraafplaats te Lemmer. Ereveld, Afdeling C, Regel 13, Grafnummer 1, kort na zaterdag den 28e Juni 1941.

John du Verne Broughton.

903247 - 82722 Waarnemer Royal Air Force Volunteer Reserve 12 Sqdn.
Zoon van Herbert Henry Broughton en van Ida Mary Du Vernet.
Geboren omstreeks 1908, te New South Wales, Australia.
Overleden, donderdag den 10e April 1941, IJsselmeer.
Zes weken na de crash werd Flying Officer John Du Vernet Broughton door de reddingsboot 'Hilda' uit Lemmer geborgen en op zaterdag den 28e Juni 1941.
In den ouderdom van 33 jaren, ? maanden en ? dagen.

Bijgewerkt op 12-6-2021

Aangetroffen tekst / Grafopschrift

FLYING OFFICER
J. DU V. BROUGHTON
OF AUSTRALIA
OBSERVER
ROYAL AIR FORCE
10 TH APRIL 1941 AGE 33

Bemanning: Wellington Mk.II W5375 PH-D "Dog" - 10 april 1941 - Missie: Emden

  • 16236 - W/C - Piloot - VQ Blackden - RAF - Leeftijd 34 - KIA - Begraafplaats Lemmer - 
  • 85271 - P/O - Piloot - JCA Bond - RAFVR - Leeftijd 27 - KIA - Begraafplaats Bergen - Graf 1-E-9
  • 82722 - F/O - Observer - J. du V. Broughton - RAFVR - Leeftijd 33 - KIA - Begraafplaats Lemmer - 
  • 751148 - F/Sgt. - W.Operator / Luchtschutter - D. McDougall - RAFVR - Leeftijd 24 - KIA- Begraafplaats Oud-Leusden - Graf 13-9-192
  • 747971 - Sgt. - W.Operator / Air Gunner - GH Bishop - RAFVR - Leeftijd 28 - KIA - Begraafplaats Oud-Leusden - Graf 13-8-171
  • 77376 - F/O - Air Gunner - H. Marshall - RAFVR - Leeftijd 30 - KIA - Harderwijk Begraafplaats - Brits perceel 2 - 11

Wellington W5375 vroege crash (april 1941) is zeer representatief voor wat er de komende jaren zou volgen: RAF-vliegtuigen werden 's nachts boven het meer neergeschoten, geen overlevenden. De bemanning spoelde aan en werd op verschillende locaties rond het meer begraven. Dit vliegtuig kwam neer in een noordelijk deel van het meer, het eerste van velen die zouden volgen.

De bemanning werd gevonden op een horizontale lijn, ten westen en ten oosten van de crash locatie. Pilot Officer John Bond ligt begraven in Bergen aan Zee. Dit geeft aan dat hij is gevonden of binnengebracht door een visser aan de noordwestelijke oever van het Meer tussen Enkhuizen en Den Oever (het was Andijk). Hij is tussen 12 mei en 13 juni 1941 in Bergen op rij 1 begraven.

De wind kwam overwegend uit het westen en dreef de andere bemanning langzaam richting de Noordoostpolderdijk. Zes weken na de crash werd Flying Officer John Du Vernet Broughton door de reddingsboot 'Hilda' uit Lemmer geborgen en op 28 juni 1941 in Lemmer begraven. Hij werd als eerste op het perceel begraven, op de achterste rij bij het lijkenhuis/gereedschapsschuur, eerst graf links. Een maand later spoelde ook zijn piloot, Wing Commander Vyvian Q. Blackden, hier aan. Begraven als derde in het perceel Lemmer, dat in het midden van de achterste rij lag. In de volgende vier jaar stond het hele perceel vol met aangespoelde geallieerde vliegeniers. Ze werden gaandeweg steeds in bredere rijen begraven (noodzaak). Zo kreeg het perceel de vorm van een boom, met de oudste graven in de top. En in de top van de boom, als een organogram, ligt de hoogste officier,

Bij de eerste of tweede teruggevonden van de W5375 bemanning was Sgt. Duncan McDougall, 21 mei 1941. Zijn lichaam lag op de bodem van het meer en hij werd gevist in het sleepnet ('kuul') van de UK38 door schipper K. Wakker. Begraven op 25 mei 1941, als eerste geallieerde vlieger op het voormalige eiland Urk. Een begrafenis waar het hele dorp bij aanwezig was. Hij kon niet worden geïdentificeerd, op het grafmonument stond 'D.Mc.D' gegraveerd. Uit ons onderzoek naar de 25 luchtoorlog graven op Urk (opgegraven in 1947) bleek dat het Sgt. Duncan McDougall. Hij rust nu op begraafplaats Amersfoort 'Rusthof' in Leusden-Zuid.

Het lichaam van Flying Officer Harold Marshall passeerde de Noordoostpolderdijk en dreef verder naar het zuiden waar het aanspoelde of werd gevonden door een visser uit Harderwijk. Daar begraven op 14 juli 1941 als tweede vlieger op deze begraafplaats (43 volgen...). De eerste vliegenier die in Harderwijk werd begraven was Sgt. Gordon W. Brown, crashte ook in het meer in een Wellington (R1440), dezelfde nacht als Marshall. Brown spoelde slechts een paar dagen eerder aan op 10 juli 1941. Vijf bemanningsleden van Browns Wellington R1440 zijn MIA, vliegtuigen zijn nooit gevonden. In 2012 richtte de historische vereniging van Harderwijk een monument op in het Meer, buiten hun stadsmuren, dat de staart van een Wellington-bommenwerper voorstelt om alle slachtoffers van het meer uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken. 

De laatste persoon die van de Blackden-bemanning werd teruggevonden, was Sgt. Georg Bisschop. Zijn stoffelijk overschot spoelde aan op een bouwplaats in de haven van Urk (sluis Urkervaart, nabij gemaal Vissering waar dhr. Dirk de Boer aan het werk was, zie ZZairwar News, 09 mei 2021). Sergeant Het lichaam van Bishop lag vijf zomermaanden in het water en verkeerde in een verschrikkelijke toestand. Hij is op 10 september 1941 begraven als 'Unknown English Flyer' op een leeg gedeelte van de Urk-begraafplaats, tijdens de oorlog bekend als 'The English Corner' (waarin ook een aantal Amerikanen zaten). Alle luchtoorlog graven op Urk zijn in 1947 opgegraven. Vandaag Sgt. Bisschop rust in Amersfoort 'Rusthof', niet ver van zijn bemanningslid Sgt. Duncan McDougall.

Het bovenstaande is het resultaat van jarenlang onderzoek door ons en anderen rond het meer.

Bron:
www.zzairwar.nl 

Plaquette - Flying Officer - John Du Vernet Broughton - RAFVR

PER ARDUA AD ASTRA

IN GEHEUGEN AAN FLYING OFFICER
JOHN DU VERNET BROUGHTON
12th SQUADRON RAF
GEDOOD in ACTION OVER THE ZUYDER ZEE
9 APRIL 1941

Adres: Belltree Road, St James Church, Belltrees, 2337, NSW, AUS. Bron: Monument Australia.

Geraadpleegde bronnen:

- Stichting Urk in Oorlogstijd, Pieter Hoekstra, Robert Hofman.

nl.wikipedia.org
www.teunispats.nl
www.teunispats.nl 
www.backtonormandy.org
www.zzairwar.nl
www.flevolanderfgoed.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.