Bijnamen, die de Lemsters kregen W

Wagenmakers, Jouke. De Klokkermaker. Was klokkenmaker van beroep. En had zijn zaak in de oude Beneden Schans te Lemmer.

Wal van de, Arjen. Arjen Pôle. Hij haalde schillen en oud brood op. Omdat hij onduidelijk sprak, sprak hij over 'Pôle' in plaats van 'Bôle'

Wal van de, Jaap. Jaap Slinger. Juwelier/horlogemaker van zijn zaak "De Balans" op de Markt te Lemmer.

Wal van der, gebroeders; Jongens fan Pappie en mammie. Spraken Nederlands thuis.

Wal van der, Maarten. Maarten Knoffel. Was wat onhandig, liet een bus verf van boven naar beneden vallen.

Werf, van de Otse. Otse Baarch. Waarschijnlijk in verband met uiterlijk.

Werve v.d. Jacky. Mister Moto. Naar spion in James Bond film.

Werve van de. Sjakkie. Sjakkie Bril

Wiarda, Jakkele. De Vliegende Post. 1e klas besteller.

Zittend van links naar rechts: ? van der Veen, ? Schirm, Directeur De Jong, ? Reijenga en Jakkele Wiarda. Staande van links naar rechts: Onbekend, ? Kopen, ? Gelder, ? van der Pol, ? Bakker, ? Eppendorf en twee onbekende kantoormensen.

Een foto van het personeel van het Lemster postkantoor dat in vroeger dagen was gevestigd in een pand aan de Kortestreek, waar later de kapperszaak was van Otter, naast de Lemster boekhandel.

Op de foto staat o.a. nog wijlen Jakkele Wiarda (1877 - 1954) die "de vliegende post" werd genoemd, een eerste klas besteller, die een Koninklijke onderscheiding kreeg wegens 40 jaar plichtsgetrouwe dienst.

Frappant is, dat zijn twee dochters ook bij de post werkzaam waren, evenals een kleindochter, terwijl een kleinzoon nog steeds bij de post werkt (te), al meer dan 25 jaar lang. De twee dochters van Jakkele Wiarda, waren ook nauw betrokken bij de post want de later in Emmeloord wonende mevrouw Van de Loo-Wiarda was 22 jaar eerste klas telefoniste in Amsterdam, en mevrouw Hogeterp-Wiarda, later schoonmaakster op het Lemster postkantoor. En als de stoep geschrobd moest worden moest het water met emmers uit de Lemster Rien worden gehaald, want anders was de regenbak te gauw leeg. En dat allemaal voor twaalf gulden in de maand. Een kleindochter van Jakkele Wiarda, mevrouw Roukema-Hogeterp, was tot haar trouwen toe telegram bestelster bij de post in Lemmer.

Een kleinzoon van Jakkele Wiarda, de heer T. Hogeterp, was ook bij de post werkzaam. Als Wiarda in weer en wind langs kwam was het tijd dat de kinderen naar school moesten. Alles ging te voet vroeger 's morgens vroeg van Lemmer naar Oosterzee, Echten, Kooisloot en via de Zeedijk weer lopend naar Lemmer. Later op de dag was er weer een bestelling. 's Morgens om 4 uur soms al bij de tramboot om de post in de wagens te laden, 's avonds met de posttram mee naar Heerenveen om te sorteren of op een zaterdagavond laat nog even naar Gaasterland met een telegram naar het slot van Van Swinderen. Op Oudejaarsavond moesten eerst alle kaarten weg, voordat Wiarda naar huis kon gaan.

Wienia, U. De Burgemeester (fan Follega) Beklede bijna alle Bestuursfuncties.

Wierda, Atte. Atte Wien Wang. Waarschijnlijk naar een wijnvlek (naevus flammeus) op zijn wang.

Wierda, Gerrit. De Weinmakker. Naar zijn beroep w.o. Wagenmaker.

Wijnand, Johannes. Joffre. Geleek op Franse generaal uit de eerste wereldoorlog. Zijn vrouw werd Ânstje de Bels genoemd.

Wouda Piet(er). Piter Macht. Voelde zich erg machtig met een borst vol medailles. De mooiste hing op zijn rug: pas op schrik draad.

Wouda, Harmanus. Aline wol dwaan. Uitspraak die hij vroeger als kind zijnde deed.

Wouda, Harmen. Bek en Egen. Vader zei bij het zien van de pasgeborene "bek en egen, mear sjochst net"

Wouda, Harmen. De Ploemper. Sloeg met een stamper in het water om de snoekbaars in het net te jagen. Hij zei dan "Ploem Ploem alweer een baars"

Wouda, Harmen. Purol. Harm gebruikte voor de kou al héél vroeg Purol (Vaseline)

Wouda, Jaap. Antwoordman. Wist en gaf het antwoord al voor de vraag gesteld werd.

Wouda, Jan en Lammert Coehoorn. Ome Keesie. Waren heel goed in het imiteren van "Ome Keesje". Van voormalige hoorspelcoryfeeën Willem van
Capellen ('Ome Keesje'), omroeppionier Willem Vogt en de vermaarde hoorspelregisseurs Kommer Kleijn, Toon Rammelt en S. de Vries jr.

Wouda, Peke. De Spjirring. Tenger manneke.

Woudstra, Hendrik. Hinderik Mud. Bekwaam jager op bunzings. Bijnaam: Friese vorm mud ‘bunzing’ 

Woudstra, Sipke. Sipke de Gasmiger. Werkte op de gasfabriek.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.