Parkstraat Lemmer 2

|    1    |    2    |

4e Parkstraat

Leeuwke Bootsma: 2e Parkstraat, hier woonde de fam. Gebben. Aan de ander kant woonde de fam. Beersma, (jaren 60).

Hillebrand Visser: 'Mijn zus Eky en Geertje van der Bijl zijn de klaar-overs'

Hielke Roelevink

Foto van de familie Van der Neut-Visser

De eerste Parkstraat veranderde wederom van gedaante. Er was een aanvang genomen met de afbraak van de laatste 13 oude woningen door het Leeuwarder bedrijf Postma. Eén dag voor de sloop verliet de laatste bewoner van de 13 huisjes, de heer Visser, zijn woning.
De woningbouwvereniging "Volksbelang" had plannen er onderkomens voor 1- en 2- persoonshuishoudens te stichten. Hoe snel de nieuwbouw gerealiseerd kon worden hing af van het ministerie van Volkshuisvesting vanwaar de subsidies moesten komen.

Foto van Jan Mast: De laatste woning van de 5 e parkstraat, de rest van het blok was er al omweg gesloopt

De ondergang en de opbouw van de Parkstraat.

Restant oude Parkstraten in Lemmer. De woningen waren dermate uit de tijd dat ze rijp waren voor de sanering. De sloop is al een heel eind opgeschoten. Op de voorgrond staat ongeveer de helft van wat er nog van de oude Parkstraten-bebouwing over is. Op de achtergrond dringt de veel fraaiere nieuwbouw op.

Belangrijk is ook dat thans maar één kant van de Parkstraat bebouwd wordt. De straat was vroeger smal dubbel bebouwd en de woningen stonden bij wijze van spreken op het trottoir. Een stukje historie van Lemmer verdwijnt op deze manier en daarmee tevens een bevolkingsrijke buurt.

Foto van Hielke Roelevink: Toen en nu 4e Parkstraat.

Foto van Hielke Roelevink

Parkstraat Lemmer van Hendrik Bootsma

Reactie plaatsen

Reacties

ruud gaasbeek
2 jaar geleden

Leuk.
Jammer dat de foto: "Bern yn 'e Parkstritte 1928 of 1929" niet zo scherp is. Daar staan 2 tantes en 1 om van mij op.

Anita Bruynjé
3 jaar geleden

Mooi om te zien. Mijn grootvader, Anne Rottiné, kwam uit Lemmer en zijn zus, mv.Jaalsma-Rottiné, woonde in de Parkstraat, in ieder geval rond 1944.