Visaak LE 63 van Van der Zee uit Joure

Door: Dirk Huizinga

Bouw: Auke van der Zee, 1904

Ontwerp: Eeltje Romkema (“model Lemmersche aak”)

Opdrachtgever: Wouter Hoekstra uit De Lemmer. Functie: visaak (LE 63)

Afmetingen: Lengte 43 voet, breedte 14.5 voet, Holte 1.65 meter.

Geschiedenis:

Wouter Hoekstra liet de ‘Lemmersche aak Elisabeth’ in 1904 bouwen. Toen Wouter met de visserij ophield, werd het bedrijf overgenomen door zijn zoons Renze en Wiebe Hoekstra. Na WO II werd de aak verkocht aan Gerrit Mulder in Stavoren, die ermee viste onder nummer ST 49. Mulder verkocht de aak vervolgens aan S.Teerling uit Usquert die viste onder nummer UQ 1. In 1971 kocht Jan Donia Nota de aak van Teerling, voor de recreatie. Bij Iege Blom in Hindeloopen werd in 1974 een roef op het schip gezet. De naam van het jacht werd ‘Kievietshorne’. Donia verkocht de aak aan Henk Zwart uit Wormer en in 1989 werd Van der Schaaf eigenaar van het schip. Die liet de aak in 2004 stralen. In 2008 nam Henk Regts uit Nij Beets het schip over van Van der Schaaf. Henk was tot 2013 de eigenaar van het IFKS-skûtsje ‘Ut en Thús’. De LE 63 heeft een ligplaats gevonden ‘op de Veenhoop’, een watersport dorpje ten westen van Drachten, vlakbij Nij Beets. In 2015 is de aak verbouwd tot visserman.

De Elisabeth LE 63 onder zeil tijdens een wedstrijd voor visaken.

De LE 63 in de Vluchthaven van Lemmer (in de dertiger jaren) en onder als UQ 1 in 1963 in Noordpolderzijl

Stavoren, jaren vijftig. De ST 49 van Gerrit Mulder aan de nieuwe steiger. De ST 1 (ex-LE 6) van Jelle Zwaan aan de andere kant.

Het lijnenplan dat E. Romkema tekende voor “de Lemmersche Aak” die in 1904 gebouwd zou worden voor Wouter Hoekstra. Opmerkelijk is de benaming ‘Lemmerse aak’, maar daar hoeven we geen bijzondere betekenis aan te verbinden. Het was een incidentele benaming die geen vervolg heeft gekregen. Karakteristiek voor Van der Zee zijn de uitwaaierende spanten in de kont, die veel draagvermogen geven. De aak werd eenvoudig opgebouwd met drie gangen in kop en kont.

De Veenhoop, 2013. De kop van de aak is door Van der Zee opgebouwd uit slechts drie gangen. Dit ter vergelijking met de TD 2, waar Van der Werff zes smalle gangen in de kop toepaste en vier in de kont. Overeengekomen met de opdrachtgever Veenstra. (Foto: Dirk Huizinga)

Restauratie van de LE 63 door Henk Regts in 2013. Van roefaak naar visserman.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.