Veltman, Nicolaas
Nicolaas Veltman, geboren op 15 november 1911 te Wolvega, overleden op 12 oktober 1944 te Nijeholtwolde, zoon van Jan Veltman en Pietertje Bosman. Gehuwd met Katrine H. Tolsma.
Nicolaas Veltman, vocht aan de Grebbeberg, werd gearresteerd, zat vast in Duitsland, maar schroomde niet om na zijn terugkeer in Irnsum verzetswerk te doen. Hij werd opgepakt en ingesloten in Leeuwarden.Hij werd op 12 oktober 1944 doodgeschoten samen met Roelof Algra uit Rinsumageest en Marcel Leiser. De fusillade was een represaille voor sabotage aan het spoorwegtraject Wolvega-Heerenveen ter hoogte van Nijeholtwolde.
● In 1944 in Nijeholtwolde gefusilleerd Marcel Leiser krijgt Joodse herbegrafenis
WOLVEGA - De stoffelijke resten van de in 1944 bij Nijeholtwolde gefusilleerde Marcel Leiser worden herbegraven op de Joodse begraafplaats in Leeuwarden. Dat zal binnen afzienbare tijd gebeuren onder toezicht van rabbijn Jacobs uit Utrecht. Deze rabbijn heeft de geestelijke zorg voor de Joden in het Noorden van Nederland. Marcel Leiser was afkomstig uit Goutum. Hij zat ondergedoken in Bozum, maar werd daar gearresteerd.
De toen 21 jaar oude Marcel Leiser is samen met Nicolaas Veltman uit Irnsum en Roelof Algra uit Rinsumageest op 12 oktober 1944 door de Duitsers doodgeschoten bij de onbewaakte spoorwegovergang Stadburen in Niieholtwolde.
Een in 1981 aldaar onthuld monument herinnert aan die zinloze daad. De drie mannen waren door de Duitsers zonder pardon uit het Huis van Bewaring in Leeuwarden gehaald. Het lichaam van Marcel Leiser is na de bevrijding herbegraven op de algemene begraafplaats in Wolvega. Op net graf staat een steen met (christelijk) Kruisteken. Er was nauwelijks iets over de jongeman bekend. Zijn overlijden werd officieel aangegeven door een kennis. Begin 1981 begon de toenmalige Weststellingwerfse wethouder Jan Bruinink op aangeven van zijn collega Yge Damsma van Rauwerderhem - hij zat samen met Nicolaas Veltman in de cel - met een onderzoek naar de gebeurtenissen op die 12de oktober 1944.
Toen bleek ook dat Marcel Leiser joods was. Op het op 4 mei 1981 onthulde monument bij Stadburen wordt dat aangegeven met een ster. De heer Bruinink liet onder meer tweemaal een oproep verschijnen in het Nieuw Israëlitisch Weekblad, maar wat al jaren werd vermoed werd daarna duidelijker, Marcel Leiser heeft geen familie. Zijn ouders vonden vermoedelijk in Auschwitz de dood. In overleg met de Oorlogsgravenstichting is nu alsnog besloten Marcel Leiser een Joodse begrafenis te geven op het Joodse kerkhof in Leeuwarden. Het graf zal daar worden voorzien van een passende steen. „Het is namelijk niet juist dat een Jood op een algemene begraafplaats ligt", zegt de heer Bruinink. Het gemeentebestuur van Weststellingwerf heeft laten weten kosteloos mee te zullen werken.
Reactie plaatsen
Reacties